Pištaljka: Šesta eksplozija u "Slobodi" od 2010. godine, ukupno povređeno osam radnika 1Foto: AirWolf/Vikipedija

Jutrošnja eksplozija u fabrici municije „Sloboda“ u Čačku, u kojoj su povređena dva radnika, šesta je u toj fabrici od 2010. godine, a u njima je ukupno povređeno osam radnika.

U junu 2021. godine dogodila se serija eksplozija u kojima je povređeno troje radnika, evakuisano na stotine građana i naneta velika materijalna šteta samoj fabrici i okolnim kućama, piše portal Pištaljka.

Za tu eksploziju niko nije odgovarao, jer je Osnovno tužilaštvo u Čačku nakon dvogodišnje istrage odustalo od krivičnog gonjenja, uprkos tome što je i Ministarstvo odbrane utvrdilo da se u krugu „Slobode“ nepropisno skladišti eksploziv.

Pištaljka je nakon tih eksplozija otkrila da je Ministarstvo odbrane još 2017. godine znalo da se u ovoj fabrici nepropisno skladište zapaljive materije.

Umesto da ispravi nepravilnosti koje joj je naložila inspekcija Ministarstva odbrane, rukovodstvo fabrike je 2019. godine eksploziv počelo da smešta u šatore.

Osnovno javno tužilaštvo u Čačku odbilo je da dostavi Pištaljci nalaz veštaka o uzroku požara iz 2021. godine i nakon dve godine istrage odustalo je od krivičnog gonjenja, jer „ne postoje osnovi sumnje da su eksplozije prouzrokovane izvršenjem krivičnog dela”, kako se navodi u odgovoru tužilaštva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari