Pištaljka: Tužilaštvo odustalo od gonjenja bivše direktorke Agencije za borbu protiv korupcije 1foto (BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/MO)

Više javno tužilaštvo u Beogradu, posle pet godina suđenja zbog umešanosti u korupciju, odustalo je od gonjenja bivše direktorke Agencije za borbu protiv korupcije Zorane Marković, piše danas portal Pištaljka.

Portal navodi da Marković sve vreme nesmetano radi u Ujedinjenim nacijama, iako je za njom bila raspisana poternica.

Dodali su da je odluka tužilaštva usledila ubrzo posle teksta Pištaljke zahvaljujući kome je javnost saznala da je za Marković raspisana poternica, jer se nije pojavljivala na suđenju za zloupotrebu službenog položaja „zbog sumnjive kupovine zgrade u centru Beograda od firme čiji je vlasnik, prema tvrdnjama MUP-a, bio povezan sa ‘surčinskim klanom'“.

„Direktorka Marković je zgradu, u kojoj se i sada nalazi Agencija za borbu protiv korupcije, platila 4,5 miliona evra, i to kreditom koji je Vlada uzela kod Komercijalne banke, firmi koju je država prethodno prodala za svega 1,6 miliona evra. Samo na ovom poslu sa državom, zarada je bila gotovo tri miliona evra. Firma je potom ugašena“, piše taj portal.

U belešci o odustajanju od gonjenja Markovićeve i 18 drugih optuženih, tužilac Zoran Nikolov sada tvrdi da je odluku o kupovini zgrade u Ulici carice Milice, koju je Agencija prethodno iznajmljivala, ipak donela Vlada Srbije, iako je isto tužilaštvo pre pet godina tvrdilo da takva odluka ne postoji zbog čega je i podiglo optužnicu protiv tadašnje direktorke, navodi Pištaljka.

„Ovako će, izgleda, biti stavljena tačka na aferu koja je pokazala da najviši državni funkcioneri kojima se sudi za korupciju, ne samo da neće odgovarati u Srbiji, već će moći bez problema da rade i kao stručnjaci za borbu protiv korupcije u najvećoj svetskoj organizaciji“, dodaje taj portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari