Niš, Leskovac, Pirot, Kikindu i Donji Milanovac povezuje projekat „Pitajte građane“ koji uz finansijsku podršku USAID i ISC, realizuje Centar za razvoj građanskog društva „Protecta“ iz Niša. I dok Pirot i Kikinda žele status grada, Donji Milanovac želi da posle gotovo pola veka vrati status opštine koji je imao do 1965. kada je administrativnom odlukom pripojen Majdanpeku, koji je od tada administrativni centar opštine Majdanpek.

U više navrata su Donjomilanovčani pokušavali da vrate status opštine i njihov zahtev za formiranje samostalne opštine Donji Milanovac, zajedno sa Odlukom o saglasnosti SO Majdanpek, 2003. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave odbilo je uz objašnjenje da će ta inicijativa biti razmotrena nakon usvajanja novog ustava i novog sistema zakona. Ne odustajući od ove ideje, ovdašnja lokalna zajednica je obnovila zahtev čiji je inicijator ovom prilikom Udruženje građana „Taliata“ Donji Milanovac, jedan od partnera u projektu „Pitajte građane“.

– Značaj i uloga građana u ovom projektu je u prepoznavanju primarne potrebe i pokretanju građanske inicijative da Donji Milanovac ponovo dobije status opštine. Na taj način potrebe građana biće mapirane i zadovoljene, bliže samim građanima na brzi i jeftiniji način. Sa statusom opštine Donji Milanovac će uspešnije moći da koristi resurse kojima raspolaže, a njegovi građani će svoje potrebe ili većinu njih moći da zadovolje u samom Milanovcu, a ne kako je to dosad bilo u Majdanpeku. S većim iskorišćenjem resursa, moći će da se uposli veći broj mladih ljudi čime će se oni motivisati da ostanu i rade u ovoj sredini. U suprotnom, nastaviće se, ako ne i povećati migracija stanovništva u veće centre, a Donji Milanovac će nastaviti trend depopulacije – kaže za Danas koordinator Programa za decentralizaciju Centra za razvoj građanskog društva „Protecta“ Dragan Miljković.

– Samostalna opština potrebna je zbog boljeg života građana, za razvoj ovog kraja, iskorišćenje postojećih potencijala o kojima bi odlučivali građani koji ovde žive. To je stav „Taliate“ i jedan od razloga što je ovo Udruženje građana osnovano. Želimo takođe da podstaknemo aktivizam mladih jer smatramo da je na mladima da aktivno učestvuju u donošenju odluka koje se tiču Donjeg Milanovca i njihove budućnosti. Kada ste mesna zajednica, niste u mogućnosti da samostalno aplicirate za razne projekte, zavisite od opštinskog budžeta, a statusom opštine dobijate vidljivost u tom pogledu. Status opštine donosi i mogućnost ulaganja u sopstveni razvoj, jer Donjomilanovčani bolje prepoznaju svoje potrebe od onog ko je udaljen od njih 60 kilometara – ističe Mladen Velojić iz UG „Taliata“.

Inicijativu koju je pokrenula „Taliata“ podržala je Mesna zajednica Donji Milanovac smatrajući da će samostalna opština doprineti bržem razvoju i jeftinijem životu stanovništva, objašnjava predsednik IO MZ Donji Milanovac Draško Ćetković:

– Ovo pitanje je veoma bitno i zbog opstanka na ovom prostoru koji je pogranično područje, a statusom opštine dobili bismo i mogućnost da se svi problemi rešavaju na mestu gde i nastaju. Građani bi imali dostupniju lokalnu samoupravu, jer bi najudaljenije mesto bilo 20 kilometara od sedišta opštine, a ne 80 kao što je to sada – naglašava Ćetković, navodeći da bi buduća opština trebalo da bude mala, moderna, operativna i dostupna svim građanima.

Prvi korak koji je načinjen jeste građanska inicijativa odnosno prikupljanje potpisa deset procenata građana upisanih u birački spisak majdanpečke opštine za izmenu i dopunu postojećeg Zakona o teritorijalnoj organizaciji. U roku od nedelju dana potrebno je prikupiti nešto manje od dve hiljade potpisa čime će građani, kako to ističe Ćetković, potvrditi jesu li za samostalnu opštinu. Ono što sledi je izrada analize o društveno-ekonomskoj opravdanosti za koju su zaduženi eksperti sa univerziteta u Nišu i Beogradu.

– Sve to zajedno biće prosleđeno Vladi Srbije na razmatranje i nadamo se da će Vlada i Skupština odgovoriti pozitivno i ovo pitanje vratiti narodu na savetodavni referendum – kaže Ćetković.

Prikupljanje potpisa počelo je u nedelju, na dan gradske slave Donjeg Milanovca, odvija se na više punktova i već prvog dana svojim potpisima više stotina punoletnih stanovnika majdanpečke opštine potvrdilo je da je za samostalnu opštinu Donji Milanovac.

 

Statistika

Opština Majdanpek prema poslednjem popisu iz 2002. ima 23 703 stanovnika , dva gradska naselja – Majdanpek i Donji Milanovac i 12 sela. Opština Donji Milanovac imala bi desetak hiljada stanovnika i pored Donjeg Milanovca činilo bi je još šest seoskih naselja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari