Novi selektor, nova formacija. Smenjeni Radomir Antić je za vreme svog mandata forsirao taktiku s dva napadača (4-4-2), dok se njegov naslednik Vladimir Petrović odlučio za postavku s jednim špicem i pojačanim veznim redom (4-2-3-1), koja će svoju premijeru imati u večerašnjem meču trećeg kola C grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012, s Estonijom na Partizanovom stadionu.

STADION: Partizana. KAPACITET: 32.718. SUDIJA: (Rusija).

SRBIJA: Stojković, Ivanović, Vidić, Luković (Subotić), Stanković, Kuzmanović, Krasić, Kačar, Jovanović (Tošić), Žigić. Selektor Vladimir Petrović.

ESTONIJA: Perejko, Rahn, Piroj, Kruglov, Dimitrijev, Purle, Zenjov, Vunk, Vasiljev, Klevin, Jager. Selektor Tarmo Rutli.

Ovo je iskusni stručnjak sam najavio u poslednjem obraćanju javnosti pred svoj debi na mestu šefa struke A reprezentacije Srbije, a onda uradio ono što njegove domaće kolege retko ili nikada ne čine – izdeklamovao spisak startnih 11 u duelu sa selekcijom bivše sovjetske republike.

– Utakmicu će početi golman Stojković, bekovi Ivanović i Lomić, štoperi Luković i Vidić, tandem zadnjih veznih Stanković – Kuzmanović, ispred njih ofanzivni trio Krasić – Kačar – Jovanović i Žigić u špicu – potvrdio je Pižon novinarske procene, otkrivši i eventualne alternative na levom beku (Obradović), poziciji centralnog defanzivca (Subotić), jednom krilu (Tošić) i mestu plejmejkera (Ninković).

Nekadašnji strateg mlade selekcije Srbije i Crne Gore, osvajača srebrne medalje na EP u Nemačkoj 2004, nije prećutao ni svoje emocije pred vatreno krštenje na jednoj od najtvrđih trenerskih klupa u srpskom fudbalu.

– Nije mi ovo najvažnija utakmica u trenerskoj karijeri, svaka je bitna. Ali, imam tremu. To jest pozitivnu nervozu, koju oseća svako ko se bavi nekim odgovornim poslom. Jako mi je stalo do povoljnog rezultata protiv Estonije. Manje zbog mog debija, a mnogo više radi samopouzdanja i dobre atmosfere pred meč s Italijom. Svaki bod je bitan, a Estonci ih teško „prepuštaju“. Nisu samo Italijani teško izašli na kraj s njima. Gledao sam ih, recimo, u porazu od Španije. Primili su tri gola, ali dva su pala tek u 85. i 90. minutu. Neće nam uopšte biti lako kao što neki misle – tvrdi selektor našeg najjačeg nacionalnog tima, koji je u septembru trijumfovao na Farskim Ostrvima i remizirao sa Slovenijom, a sledećeg utorka gostuje bivšim svetskim prvacima u Đenovi.

Ni kapiten Dejan Stanković, fudbaler Crvene zvezde u vreme dok je Pižon vodio kadete i prvi tim crveno-belih, ne potcenjuje prvog oktobarskog protivnika.

– Baš su lepa ekipa. Estonci su dosta „kratki i uski“, vešti u brzoj transformaciji, takođe. Biće nam potrebno dosta trčanja i strpljenja da ih pobedimo – upozorava naš najstariji reprezentativac i poziva u pomoć navijače.

– Neophodni su nam. Baš kao protiv Austrije u mundijalskim kvalifikacijama. Bili smo na kraju sezone, umorni i istrošeni, i da ne beše onako sjajne podrške s tribina možda bismo i izgubili taj meč. Znam da im je posle Svetskog prvenstva malo poljuljano poverenje u nas, ali podsećam ih kako nam je svima zajedno bilo lepo na putu do Južne Afrike. To smo mi, isti oni čija su imena skandirali prošlih dve godine – zaključuje vođa „orlova“ s dugim klupskim stažom u Italiji, za čiju ekipu kaže da „respektuje Srbiju i taj duel doživljava kao meč istine za njihovu sadašnju generaciju“.

Stanković u najboljem timu stranaca u Italiji

Dejan Stanković je tokom nedelje dobio još jedno veliko priznanje za igre na Apeninskom poluostrvu, jer je izabran u najbolji tim stranaca koji su ikada igrali u Italiji.

– Biće prilike za širu priču o tome, sada je važnije da se koncentrišem na obaveze u reprezentaciji. Sve mi to sluti na nizbrdicu, jer kad se broje nastupi i dobijaju priznanja znači da je karijera pri kraju – rekao je, uz osmeh, kapiten Srbije.

Antić tuži, Karadžić se čudi

Doskorašnji selektor Radomir Antić krenuo je stopama, pre njega smenjenog, Miroslava Đukića – presavio tabak i tužio Fudbalski savez Srbije kod Evropske i Svetske fudbalske federacije, tražeći isplatu ostatka ugovora.

– Iskreno, nisam očekivao ovo od Antića. Kvarno je s njegove strane što ovo radi pred mečeve s Estonijom i Italijom, koji su od izuzetne važnosti za nas – čudi se Tomislav Karadžić, predsednik FSS, kojem su četiri meča Antićeve suspenzije (kazna FIFA) poslužili kao završni udarac u borbi s Antićem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari