Šef međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed El Baradej koji je stigao u Pjongjang na razgovore o tome kako će Severna Koreja zatvoriti svoj glavni atomski reaktor, nije juče uspeo da se sastane sa glavnim nuklearnim pregovaračem Severne Koreje zbog organizacionih problema, izjavila je predstavnica agencije IAEA Melisa Fleming.

Šef međunarodne agencije za atomsku energiju Mohamed El Baradej koji je stigao u Pjongjang na razgovore o tome kako će Severna Koreja zatvoriti svoj glavni atomski reaktor, nije juče uspeo da se sastane sa glavnim nuklearnim pregovaračem Severne Koreje zbog organizacionih problema, izjavila je predstavnica agencije IAEA Melisa Fleming. El Baradej je trebalo da se sastane sa zamenikom ministra za inostrane poslove Kimom Kjom Gvanom.
Taj put je predstavljao značajan prvi korak napred u obnovljenim odnosima između IAEA i Severne Koreje koja je izbacila inspektore agencije krajem 2002. Zvaničnici Pjongjanga saopštili su da je Kim bio „zauzet pripremanjem za šestočlane pregovore“. Šef IAEA se umesto sa njim sastao sa drugim zamenikom ministra inostranih poslova Kim Hjongom Junom, koji je istog ranga kao Kim Kje Gvan. El Baradej je posle prvih razgovora izjavio da je Severna Koreja „u potpunosti posvećena“ tome da zaustavi svoj nuklearni program. Postoje nedoumice da li promena plana predstavlja zadržavanje napora za denuklearizaciju. Pomoćnik državnog sekretara SAD Krostofer Hil, koji je glavni američki pregovarač, rekao je novinarima da on nije znao da je sastanak otkazan ali je nazvao „dobrim signalom“ to što je Severna Koreja primila El Baradeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari