Severnokorejska vojska proglasila je nevažećim sporazum o primirju kojim je 1953. okončan Korejski rat, objavio je juče list vladajuće Radničke partije, Rodong sinmun. Budući da su dve strane i dalje formalno u ratu, odustajanje od sporazuma o primirju moglo bi da znači da neprijateljstva mogu da budu obnovljena.


Rodong sinmun prenosi saopštenje Vrhovne komande da Severna Koreja sada može da „izvrši pravedan napad na bilo koji cilj u bilo koje vreme, jer je ne obavezuje primirje“ i može da „ispuni želju korejskog naroda o nacionalnom ujedinjenju“. Severna Koreja je zapretila povlačenjem iz sporazuma o primirju prošle nedelje pošto je Savet bezbednosti UN, reagujući na severnokorejsku nuklearnu probu, pooštrio sankcije protiv Pjongjanga. Rodong sinmun je objavio da je Vrhovna komanda vojske Severne Koreje i donela takvu odluku jer su, kako navodi list, „SAD svele sporazum o primirju na mrtvo slovo na papiru“.

Pjongjang je, kako prenosi južnokorejska novinska agencije Jonhap, prekinuo i direktnu telefonsku vezu sa Južnom Korejom koja je korišćena za hitne direktne kontakte dve strane. Sporazumom o primirju iz 1953. okončan je trogodišnji rat Severne i Južne Koreje u kojem je poginulo oko 1.200.000 ljudi sa južnokorejske strane i oko 1.000.000 sa severnokorejske, kao i 600.000 kineskih i 36.500 američkih vojnika.

Razlog za odustajanje Pjongjanga od primirja delom leži u zajedničkim manevrima SAD i Južne Koreje, ali najviše u pooštravanju sankcija u UN zbog nuklearne probe koju je Severna Koreja izvela 12. februara. Korejsko poluostrvo, bivšu japansku koloniju, podelili su posle Drugog svetskog rata SAD i tadašnji SSSR, duž 38. paralele, na ideološki suprotstavljeni Sever i Jug.

Nije presedan

Ovo nije prvi put da Severna Koreja poništava sporazum o primirju. To je učinila i 2003, kada je saopšteno da nema druge opcije nego da prestane da poštuje sporazum o primirju zbog neprestanih „ratnih koraka“ koje preduzimaju SAD. I 2009. je Severna Koreja saopštila da više neće poštovati sporazum o primirju zbog pristupanja Južne Koreje sporazumu o nuklearnom neširenju, pod okriljem SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari