Sjedinjene Države se pripremaju za mogućnost da Severna Koreja sprovede još „bezobzirnih“ akcija, što uključuje i to da Pjongjang izvrši i treću nuklearnu probu, dok Savet bezbednosti UN razmatra odluku da li da toj zemlji uvede nove sankcije.

Kako navode izvori iz američkih obaveštajnih službi, postoje „nove indikacije“ da Severna Koreja priprema još jednu nuklearnu probu kao i testiranje balističke rakete Taepodong-2. Izvori dodaju da Pjongjang takođe planira da ponovo pokrene reaktor u Jongbjonu u cilju veće proizvodnje plutonijuma za oružje. Izveštaji su usledili u trenutku kada se Savet bezbednosti priprema da Severnoj Koreji uvede niz ekonomskih i vojnih sankcija kao kaznu za njenu drugu nuklearnu probu koju je izvršila prošlog meseca.

Očekuje se da se rezolucijom Severnoj Koreji zabrani da uvozi sve osim lakog oružja, a tim dokumentom se, takođe, zahteva od svih 192 država članica da zaustave, pretresu i, ukoliko je to neophodno, konfiskuju brodski teret Severne Koreje ukoliko postoji sumnja da ti brodovi prenose nuklearnu tehnologiju. Amerika veruje da postoji mogućnost da severnokorejski diktator Kim Džong Il pokuša da proda tehnologiju za proizvodnju nuklearnog oružja najboljim kupcima, a to smatra najvećom opasnošću koja vreba od jedne izolovane zemlje.

Očekuje se da u roku od 30 dana Komitet UN za nadzor sankcija imenuje još severnokorejskih kompanija ili pojedinaca kojima će biti zamrznuta imovina ili zabranjena putovanja. Tri takve kompanije bile su imenovane u aprilu, što je izazvalo bes javnog mnjenja u Severnoj Koreji. U saopštenju američkog Nacionalnog bezbednosnog saveta navodi se da su SAD spremne na mogućnost da Kim pokrene osvetničku akciju. „Očekujemo da Severna Koreja preduzme nerazborite i opasne inicijative“, navodi se u dokumentu. „Međutim, dok se svet ujedinjuje da usvoji novu jaku rezoluciju Saveta bezbednosti, jasno je da Severna Koreja svojim ponašanjem ne postiže ništa drugo osim da se još više izoluje od sveta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari