Događalo se, što nije neka novost, da pojedina javna preduzeća zbog neplaćenih računa nisu u stanju da izmire svoje višemilionske obaveze. Zato su njihovi žiro-računi često u blokadi, što će se narednih meseci neizostavno desiti kod jednog broja „dobrostojećih“ komunalnih firmi.
Taj zaključak se prosto nameće posle najnovijih apela brojnih komunalnih preduzeća .

Događalo se, što nije neka novost, da pojedina javna preduzeća zbog neplaćenih računa nisu u stanju da izmire svoje višemilionske obaveze. Zato su njihovi žiro-računi često u blokadi, što će se narednih meseci neizostavno desiti kod jednog broja „dobrostojećih“ komunalnih firmi.
Taj zaključak se prosto nameće posle najnovijih apela brojnih komunalnih preduzeća . Pozivaju se građani, odnosno domaćinstva da što pre namire makar deo obaveza, jer će u protivnom slediti – tužbe. Pretnja sudskim sporovima je u gradu na Veternici bauk koji kruži ne samo poslednjih meseci, nego godinama unazad. Nažalost, pokazalo se da to nije najefikasnija mera, jer je besparica u pojedinim domaćinstvima dostigla razmere prave drame.

Siromašniji bolje platiše

U ovom trenutku, na primer, žitelji grada na Veternici nisu namirili obaveze u iznosu od oko 700 miliona dinara. Leskovačka Elektrodistribucija, koja najčešće obaveštava svoje korisnike da će biti isključeni sa mreže ako „pod hitno“ ne plate dug, u ovom trenutku potražuje gotovo 550 miliona dinara. Svakoga dana električari su na terenu, često ih prate i pripadnici policije, jer sami nisu u stanju da isključe pojedina domaćinstva. U nekim leskovačkim kolektivima poput JKP Toplana, na primer, kojoj domaćinstva duguju više od 30 miliona dinara, najpre pokušavaju „blagim upozorenjima“ da naplate dug, a kada to ne pomogne stižu opomene pred utuženje i na kraju – tužbe! Zanimljivo je da su tužbe ranijih godina sledile protiv domaćinstava koja nisu izmirila obaveze u minula tri meseca, ali kako je besparica ozbiljno zakucala na mnoga vrata Leskovčana, sudanija sada slede tek kada se ne plate dugovanja od šest, sedam, pa i dvanaest meseci. U ovom kolektivu su odavno uveli i zanimljivu meru – reprogramiranje dugovanja. Domaćinstva na to najčešće pristaju, jer im je to jedini način da „uzmu predah“ i da za nekoliko meseci, u više rata, namire dug.
Javno komunalno preduzeće Vodovod, koje u gradu na Veternici slovi kao dobrostojeća firma, u ovom trenutku potražuje od Leskovčana 25 miliona dinara. Događalo se da su pojedina domaćinstva, koja nisu namirila obaveze u proteklih šest do sedam meseci, to morala učiniti posle sudskog spora, a ima i primera isključenja sa vodovodne mreže. Međutim, ta izuzetno nepopularna mera primenjuje se retko i to samo onda kada druge akcije ne daju gotovo nikakve rezultate.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari