Dugo najavljivani ruski avion za gašenje požara juče je dejstvovao na području pirotske opštine, i to u dva navrata, najpre na lokaciji pored Zavojskog jezera na Staroj planini. U 12.30 časova avion je gasio požar koji je buknuo preksinoć i kojim je bilo zahvaćeno 200 hektara borove šume.

Dugo najavljivani ruski avion za gašenje požara juče je dejstvovao na području pirotske opštine, i to u dva navrata, najpre na lokaciji pored Zavojskog jezera na Staroj planini. U 12.30 časova avion je gasio požar koji je buknuo preksinoć i kojim je bilo zahvaćeno 200 hektara borove šume. Rukovodilac Štaba za gašenje požara u Pirotu Mile Jovičić juče je izjavio medijima da je prvi nalet aviona dao odlične rezultate, da nema više plamena na ovoj lokaciji i da će ruski „iljušin“ dejstvovati u toku dana još dva-tri puta. Pre dejstvovanja aviona ljudi su povučeni sa ovog terena gde su od noćas gasili požar. Inače, ovaj avion ima kapacitet 40 tona vode.
Letki M. iz Pirota juče je određen pritvor zbog osnovane sumnje da je usled paljenja suve trave i sena izazvala požar iznad Zavojskog jezera. Kako se navodi u saopštenju, ona je palila suvu travu i seno u dvorištu porodične kuće njenog svekra Jovana M., koja se nalazi na obali Zavojskog jezera i koja je okružena četinarskim šumama. Ona je u dvorištu palila suvu travu i seno i zbog velikih vrućina vatra se proširila na okolnu borovu šumu, kaže se u saopštenju MUP-a.
Na potezu Vidliča iznad Planinarskog doma juče je požar potpuno lokalizovan, dok na drugom punktu kod Visočke Ržane još uvek ima vatre, saopštio je juče Štab za gašenje požara u Pirotu i naglašava da će ruski „iljušin“ dejstvovati i na tom potezu, kao i u ataru opštine Bela Palanka, gde takođe nekoliko dana bukti požar. Juče oko 15 sati iznad sela Rosomača gorela je niska trava kao i na Šljivovičkom vrhu kod Bele Palanke. Štab je saopštio da će ruski avion „iljušin“ na ovom području ostati sve dok bude potrebno.
Kako smo saznali, sinoć je zasedao Krizni štab u opštini i kako je izjavio Jovičić, opština Pirot se aktivno uključila u rad ovog štaba i obećala da će obezbediti lekove, sanitetski materijal, hranu i vodu za sve one koji gase požar na ovom području.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari