Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić izjavio je juče u Pirotu da je na tri lokaliteta u ovoj opštini požarom zahvaćeno više od hiljadu hektara i da je u ovom trenutku to najveći požar u Srbiji. Prema njegovim rečima, najkritičnije je na lokaciji „Vidlič“ iznad Pirota gde gori šuma na oko hiljadu hektara, a teren je jako nepristupačan
– Juče ujutru ponovo je buknuo požar u ataru sela Temska koji je u subotu kasno uveče lokalizovan, kao i novi požar u selu Pakleštica na Staroj planini- kaže Marić.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Srbije Predrag Marić izjavio je juče u Pirotu da je na tri lokaliteta u ovoj opštini požarom zahvaćeno više od hiljadu hektara i da je u ovom trenutku to najveći požar u Srbiji. Prema njegovim rečima, najkritičnije je na lokaciji „Vidlič“ iznad Pirota gde gori šuma na oko hiljadu hektara, a teren je jako nepristupačan
– Juče ujutru ponovo je buknuo požar u ataru sela Temska koji je u subotu kasno uveče lokalizovan, kao i novi požar u selu Pakleštica na Staroj planini- kaže Marić.

Velika materijalna šteta

Republički inspektor za zaštitu životne sredine za Pirotski okrug Milan Štetić je izjavio da je do juče u požaru iznad Temske izgorelo 60 hektara crnog i belog bora, kao i deset hektara bagremove šume. U gašenju požara su reagovali radnici Šumskog gazdinstva iz Pirota, vatrogasci, meštani i pripadnici vojske. Prema Štetićevim rečima, izgorele su šume u državnom vlasništvu stare nekoliko decenija. U požaru je bilo ugroženo 200 hektara borove šume u prirodnom rezervatu na Staroj planini.

Iz Ministarstva zaštite životne sredine je saopšteno da će ono učestvovati u saniranju štete u okviru svojih nadležnosti. Stara planina je za park prirode proglašena 1997. godine. Prostire se na 142.220 hektara. Pod šumom je 52.414 hekatara a od toga 34.000 hektara je u vlasništvu države. U tom parku prirode raste 1.900 biljaka. Stara planina je stanište i 203 vrste ptica, 30 vrsta sisara i 116 dnevnih leptira.

U kuršumlijskom selu Tačevac na administrativnoj granici sa Kosovom, požar je zahvatio veliku površinu šume, ali je lokalizovan. U toku protekla dva dana na teritoriji kuršumlijske opštine registrovani su šumski požari na pet lokacija. Kao mogući uzrok, osim ljudske nepažnje, su i visoke temperature – navode u preduzeću Srbija šume.

On je dodao da je na gašenju požara na „Vidliču“ angažovano oko 120 vatrogasaca iz cele Srbije, radnici Šumskog gazdinstva u Pirotu, vojnici iz protskog garnizona Vojske Srbije i pripadnici Policijske uprave Pirot.

Gori 150 hektara šuma i sto hektara useva

Kuršumlija – U požarima koji su zahvatili šest lokacija u opštini Kuršumlija, na jugu Srbije, izgorela je šuma na površini od oko 150 hektara kao i oko 100 hektara pod poljoprivrednim usevima. U toku protekle noći u selu Trn, na administrativnoj granici s pokrajinom Kosovo, izgoreli su štala, letina i poljoprivredne mašine Nedeljka Bojovića, ali je požar u tom selu ugašen pošto su vatrogascima pritekli u pomoć i pripadnici vojske. Istovremeno, pozar koji je juče zahvatio veću površinu šume u selu Tačevac još tinja, jer niko nije otišao da gasi požar, ali još nema zvaničnih informacija kolika je površina zahvaćena, saopšteno je iz preduzeća Srbijašume. Vatra koja je sinoć zahvatila atar sela Selište i trafo stanicu u tom selu, ugašena je tokom noći, a meštani su jutros dobili struju. Šteta od požara koji su, kako kažu u preduzeću Srbijašume, izazvani nehatom ili visokim temperaturama, još nije procenjena.

– Požari u Temskoj i Pakleštici su zahvatili površinu od 50 i 70 hektara. Mislim da ćemo uspeti da ih lokalizujemo i stavimo pod kontrolu, ali u ovom momentu je prioritet lokacija na „Vidliču“ koji je zahvatio veliku površinu . Na svu sreću u ovim požarima nije ugroženo nijedno naselje niti ljudi – kaže Marić.

JOČIĆ: Požar u okolini Pirota na 1400 hektara

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić izjavio je juče da požar u okolini Pirota još uvek traje i da obuhvata oko 1.400 hektara šume. Jočić je agenciji Beta rekao da je, „u slučaju usložnjavanja situacije, dat nalog komandatu žandarmerije da izda naređenje za vanredno postupanje dva odreda u Kraljevu i Nišu i da se dodatno angažuju snage da bi se požar gasio“.

On je rekao da je situacija ozbiljna i da je „u stalnoj komunikaciji s ministrom odbrane Draganom Šutanovcem i ministrom ekologije Sašom Draginom.

„Ministarstvo unutrašnjih poslova, Srbijašume i vojska ispunjavaju svoje zadatke. Takođe sam siguran i da građani, stanovnici ugroženih mesta Vidlič, Temska i Bela izvršiti svoj deo zadatka ne čekajući da to neko uradi za njih“, kazao je Jočić.

Marić je rekao da je veoma važno što je Vojska Srbije angažovala helikoptere i što se na terenu nalazi veliki broj ljudi.

Prva žrtva

Vlasotince – Tihomir J. (83) iz vlasotinačkog sela Gornji Prisjan prva je žrtva talasa požara koji poslednjih dana prete građanima i čine veliku materijalnu štetu. On je stradao dok je gasio požar na njivi nastao paljenjem strnjišta, saopštila je leskovačka policija. U protekla dva dana vatrogasci su širom Srbije ugasili 28 požara, uglavnom izazvanih paljenjem strnjista i niskog rastinja na njivama.

– U narednom periodu angažovaćemo dodatne snage iz ostalih jedinica u Srbiji ne bi li stavili pozar pod kontrolu – reako je Marić.
Marić je rekao da je Vojska od prvog dana bila u kontaktu sa Ministarstvom unutrašnjih poslova.
– Saradnja je više nego dobra a pozivam i predstavnike lokalne samouprave i gradjane da se aktivnije uključe u akciju gašenja požara .Mislim da je ljudstvo u ovom trenutku prioritet pored sredstava tehnike. Vozila koja su stigla iz više gradova Srbije nisu namenjena za gašenje ovakvih požara zato su angažovana terenska vozila – rekao je Marić.
Ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je da je Vojska odmah alarmirana, ali da zbog velike površine jedan helikopter to ne može sam da ugasi. On je juče posetio ugrožena područja i novinarima rekao da je zbog razmera požara u Srbiji zatražena pomoć susednih zemalja.
– Čekamo njihovu podršku, kontaktiramo sa Grcima i Bugarima, ali je i kod njih situacija slična i biće problema da obezbedimo još letelica. U svakom slučaju gasićemo požar ceo dan jer je zahvaćena velika površina. Pored helikoptera biti angažovana i vojska iz Niša i Zaječara – rekao je Šutanovac, dodajući da će ukoliko zatreba biti zatražena pomoć i Austrije , Nemačke i Rusije.
U Pirotu je formiran i Štab za gašenje požara na čijem je čelu načelnik Odeljenja za zaštitu i spasavanje MUP Srbije Mile Jovičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari