Pokušaj predsednika SAD Baraka Obame da ubedi članove američkog Kongresa da prihvate njegov plan da napadne Siriju naišao je na otpor među pripadnicima njegove Demokratske partije. Oni veruju da bi Sjedinjene Države na taj način bile uvučene u novi konflikt na Bliskom istoku.

„Ima mnogo skepse“, rekao je član Predstavničkog doma Džim Moran, koji je učestvovao u telefonskom brifingu koji su obavili glavni Obamini pomoćnici iz sektora nacionalne bezbednosti sa zakonodavcima iz demokratskih redova u vezi sa odgovorom na napad hemijskim oružjem u blizini Damaska u kojem je, kako tvrde američki zvaničnici, 21. avgusta ubijeno gotovo 1.500 ljudi.

Međutim, kako navode američki mediji, čini se da je Obama ostvario izvesni napredak u razgovoru sa dva uticajna senatora iz republikanskih redova, Džonom Mekejnom i Lindzijem Grejemom. Njih dvojica su nakon sastanka u Beloj kući kazali da Obama želi da sprovede vazdušne udare ne samo da bi uništio „sirijske kapacitete da koristi hemijsko oružje“, već i da bi podržao pobunjenike. Mekejn, koji je dugo zagovarao oštriji pristup Siriji, izjavio je da bi bilo „katastrofalno“ ako bi izostala podrška za napade na snage režima sirijskog predsednika Bašara al Asada.

I dok Obama kod kuće nailazi na prepreke ka realizaciji svog plana, glavni američki saveznik Francuska saopštila je da ima dokaze da je Asadova vlada naredila da se izvedu napadi bojnim otrovom, te je odlučila da ga zbog toga kazni. Francuska vlada je objavila dokument od pet tačaka na devet strana u kojem se ukazuje da Asadovi borci stoje iza „masovnog i koordinisanog“ hemijskog napada od 21. avgusta. Asad je u intervjuu za francuski list Figaro upozorio Francusku da se drži podalje od neprijateljske politike prema Siriji ili će u suprotnom ona biti smatrana „neprijateljskom državom“.

Najveći izazov za Obamu jeste pridobijanje podrške članova Demokratske partije u Predstavničkom domu i konzervativnih republikanaca koji smatraju da gotovo da nema potrebe da se SAD mešaju u građanske ratove u dalekim zemljama. Član Predstavničkog doma Kongresa SAD Kris Van Holen, visoki funkcioner demokrata i Obamin saveznik kada je reč o mnogim pitanjima, žalio se da Obamin zahtev Kongresu da donese odluku da li da se u Siriji sprovede vazdušni napad nije jasno određen i da može da dovede do uvlačenja SAD u rat u Siriji. „Nacrt rezolucije koji je predstavila administracija je preširok i izvršiocima pruža veliku slobodu delovanja“, rekao je Van Holen. Zvaničnici Bele kuće su saopštili da su spremni da izmene nacrt rezolucije.

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je juče da međunarodni odgovor na korišćenje hemijskog oružja u Siriji nije verovatan, ali da se i „najmanja šansa“ mora iskoristiti da do takvog odgovora dođe. Nemačka ukazuje, prenela je Beta, da neće učestvovati ni u kakvoj vojnoj intervenciji, a uoči ovonedeljnog samita Grupe 20 najrazvijenijih zemalja ona zagovara „aktiviranje“ Saveta bezbednosti UN, koji je po pitanju Sirije odavno u blokadi. Prema studiji koju je juče objavio sirijski dnevnik Al-Vatan, materijalna šteta od sukoba u Siriji premašila je 73 milijarde dolara.

Izrael testirao rakete

Tel Aviv – Izrael je juče saopštio da je testirao rakete u okviru zajedničke vojne vežbe sa SAD, javili su mediji nakon informacije o ispaljivanju raketa u Sredozemnom moru. Rusija je juče ujutru detektovala lansiranje dve balističke rakete. Rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da su lansiranje zabeležili radari u Armaviru, na jugu zemlje. Pentagon je saopštio da nema podataka o lansiranju raketa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari