Kontroverzni plan američkog predsednika Džordža Buša da razmesti elemente protivraketnog štita u zemljama istočne Evrope mogao bi pasti u vodu sledeće nedelje ukoliko Kongres izglasa blokiranje finansiranja. Čini se da je Senat spreman da se udruži s Predstavničkim domom povodom smanjenja budžeta za odbranu za nekoliko miliona dolara koje Buš zahteva za izgradnju raketnih baza u Poljskoj i Češkoj.

Kontroverzni plan američkog predsednika Džordža Buša da razmesti elemente protivraketnog štita u zemljama istočne Evrope mogao bi pasti u vodu sledeće nedelje ukoliko Kongres izglasa blokiranje finansiranja. Čini se da je Senat spreman da se udruži s Predstavničkim domom povodom smanjenja budžeta za odbranu za nekoliko miliona dolara koje Buš zahteva za izgradnju raketnih baza u Poljskoj i Češkoj. Predsednik bi u tom slučaju morao da upotrebi pravo veta kako bi nastavio sa sprovođenjem plana, ali takav potez bi čitav budžet za odbranu doveo u pitanje.
Takav potez Senata bio bi samo jedna od niza prepreka vezanih za Bušov plan. Posledica bi bila prekid nerešene igre s Moskvom koja na raketni sistem gleda kao na pretnju. Ruski predsednik Vladimir Putin ponovio je tokom nedavnih razgovora s Bušom u Mejnu svoje protivljenje izgradnji protivraketnog štita u blizini Rusije.
Kongres traži način da smanji predviđen budžet za 2008. koji je već napumpan zbog milijardi dolara neophodnih za Bušovu ratnu politiku u Iraku. Predstavnički dom je prošlog meseca izglasao smanjenje budžeta za 40 miliona dolara, neophodnih za početak priprema za izgradnju baza u Poljskoj i Češkoj.
Komitet Senata za oružane snage SAD, koji je do detalja razmotrio plan za izgradnju protivraketnog štita, protivi se, ne samo zbog troškova, već zbog toga što je skeptičan povodom pitanja tehnologije. Buš želi da u Poljskoj razmesti 10 raketnih lovaca-presretača i radarski sistem za praćenje raketa u Češkoj. On insistira da je plan uperen protiv eventualnih pretnji Irana, a ne Rusije, ali još uvek nije uspeo da ubedi Putina. Komitet Senata zahteva da plan bude odložen dok se ne prevaziđu nesuglasice s Moskvom.
Bušova administracija smatra da bi bilo opasno odlagati plan jer bi Iran mogao dalje napredovati s programom za razvoj nuklearnog oružja. Ali, u zaključku komisije koji je prekjuče objavljen u Vašington postu navodi se: „Ne zna se sa sigurnošću da li će Iran imati tako dalekosežne rakete ili nuklearne bojeve glave koje bi funkcionisale na takvim raketama do 2015“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari