Na 60. sednici Gradskog veća Požarevca razmatrane su 44 tačke dnevnog reda. a najviše pažnje izazvalo je usvajanje energetskog bilansa kojim su predviđene mere za štednju energije a time i novca. Naime, članovi Veća, prihvatili su informacija o energetskom bilansu grada Požarevca, sa predlogom mera za racionalnu potrošnju.

Prema Zakonu o energetici iz 2003. godine, svaka lokalna samouprava je u obavezi da formira grupu ili tim, odnosno da zaduži pojedinca koji bi se bavio energetskim pitanjima lokalne samouprave. Po rečima gradskog menadžera za energetiku, Branka Đorđevića, 2007. godine urađen je pilot program energetskog bilansa koji je realizovan uz pomoć investitora – Vlade Norveške.

– U okviru energetskog bilansa, predviđeno je samo ono što je na budžetu lokalne samouprave (vrtići, škole, ustanove koje lokalna samouprava finansira). Urađen je energetski bilans i bili smo u obavezi da damo predlog smanjenja potrošnje energenata. Na našem prostoru, za potrebe grejanja, koristimo postrojenja termoelektrana, tako da je konstrukcija takva da stanovnici našeg okruga grejanje imaju 24 sata. Po tehničkim propisima, u obavezi smo da grejanje obezbeđujemo samo 12 sati dnevno, pripadamo drugoj klimatskoj zoni. S tim u vezi, Gradskom veću je dat predlog rekonstrukcije 17 toplotnih podstanica ustanova, koje finansira lokalna samouprava. Prelaskom na 12-očasovno grejanje, odnosno limitiranjem minimalne potrošnje grejanja školskih ustanova (raspust, vikend, praznici), prepolovio bi se trošak grejanja. Na primer, 2009. godine, lokalna samouprava je za grejanje izdvojila 28 miliona dinara. Prelaskom na ovaj sistem, cifra od 28 miliona, svela bi se na 14 miliona dinara. Vrednost rekonstrukcije bila bi 113 hiljada, a ostvarena ušteda za godinu dana, 116 hiljada evra – rekao je Đorđević.

Bilo je reči o izveštajima o radu sa finansijskim pokazateljima poslovanja u 2010. godini javnih preduzeća, ustanova, fondova i fondacija. Izveštaji su prosleđeni Skupštini grada na usvajanje, koja će se, po rečima predsedavajućeg, gradonačelnika Miodraga Milosavljevića, održati u prvoj polovini ovog meseca.

Pored izveštaja o radu, na poslednjoj sednici Gradskog veća, usvojen je i nacrt Akcionog plana za unapređivanje položaja Roma na teritoriji grada Požarevca, o kome je, na konferenciji za novinare, organizovanoj po završetku sednice Veća, govorio predsednik radne grupe za izradu plana, Vladimir Petrović: – Akcioni plan predstavlja rezultat multisektorske i multiinstitucione saradnje civilnog i javnog sektora, odnosno, rezultat je jedne strategije sa takozvanim integrativnim pristupom u definisanju svih prioritetnih oblasti, ciljeva i mera, koji omogućavaju da se svaka od tih pojedanačnih aktivnosti realizuje. Sam Akcioni plan, sastoji se iz 4 pojedinačna akciona plana, koji predstavljaju 4 osnovna cilja Međunarodnog dokumenta „Dekada Roma“. Naime, ideja je da se stvori zdravija sredina za odrastanje romske dece, a da se u dužem vremenskom periodu intenzivno radi na podizanju opšte-kulturnog i opšte-civilizacijskog nivoa lokalne romske zajednice. Narednih nedelja, ovaj strateški dokument biće dat na javnu raspravu, tako da će sve javne institucije koje se direktno ili indirektno bave pitanjima Roma, biti upoznate sa Akcionim planom za unapređivanje položaja Roma na teritoriji grada Požarevca, istakao je Petrović.

Na Veću je razmatran i izveštaj Komisije za davanje predloga za finansiranje programa nevladinih organizacija i udruženja u ovoj godini. Prema rečima predsednice Komisije, mr Jasmine Nikolić, Gradsko veće je raspisalo konkurs za dostavljanje predloga projekata NVO i udruženja koji bi se finansirali u 2011. godini.

– Do 2. marta ove godine, na adresu Komisije pristigle su 73 prijave nevladinih organizacija i udruženja, dok neblagovremenih prijava nije bilo. Komisija je 15. marta zasedala u punom sastavu, izvršila je javno otvaranje prispelih prijava programa, za koje se traži finansiranje u ovoj godini. Zapisnički je konstatovano da je 10 prijava neispravno, u smislu nedostatka potrebne dokumenatcije, koju su nevladine organizacije i udruženja trebalo da dostave, prema utvrđenim kriterijumima od strane Gradskog veća. Komisija neispravne prijave nije razmatrala. Od preostalih prijava, 35 je odbijeno zbog nedostatka finansijskih sredstava, a raspodelu finansijskih sredstava prema grupama je utvrdilo Gradsko veće Požarevca, na sledeći način: za omladinske dečije programe izdvojeno je 750 hiljada dinara, za kulturne programe, takođe 750 hiljada dinara, humanitarni programi angažovaće 350 hiljada, programi iz privredne oblasti, takođe 350.000, za sportske programe planirano je 300.000 dinara, za ekološke 200.000, za programe nacionalnih manjina 200.000 dinara i za programe neklasifikovanog sadržaja 100 hiljada dinara, što znači da su izdvojena finansijska sredstva u ovoj godini, u visini od tri miliona dinara. Ukupno 27 projekata nevladinih organizacija i udruženja biće finansijski podržani – naglasila je Nikolićeva.

Gradska uprava je pre dve godine potpisala ugovor o ispitivanju zagađenosti zemljišta na teritoriji grada Požarevca kojim su obuhvaćene 4 zone: zona sanitarne zaštite izvorišta, zatim, zona komunalne sredine, zona koja obuhvata prometne saobraćajnice i naravno, industrijska zona.

Rukovodilac Službe za zaštitu životne sredine pri Gradskoj upravi, Mirjana Lekić, ističe da je namera Gradske uprave, da se sa ispitivanjem zagađenosti zemljišta nastavi i da se stvore uslovi, da svaki građanin može bilo kada dobiti podatke o stanju ispravnosti zemljište na teritoriji na kojoj živi i radi:

– Rezultati nakon ispitivanja zagađenosti zemljišta su vrlo zabrinjavajući, iz razloga što je nikl-teški metal, svuda prisutan, i na sloju debljine od 10 cm, koji ukazuje na površinsko zagađenje, ali i na sloju od 50 cm, koji nam ukazuje da zagađenje prodire. Ono što je vrlo bitno, to je, da je na svim lokacijama, osim na dve lokacije: u zoni sanitarne zaštite i izvorištu u seoskim naseljima, prisutan nikl. Ovaj podatak ukazuje na dve stvari: da su razlozi pojave nikla, antropogeni faktor (industrija) ili, možda, sastav zemljišta, odnosno njegovo geohemijsko poreklo. Kada su u pitanju ostale zagađujuće materije, na primer, na lokaciji crepane, koja se nalazi na granici između sela Poljane i Prugova, registrovane su zagađujuće materije cink, bakar, DDT-preparat koji je decenijama zabranjen za korišćenje, ali koji je itekako prisutan na našim prostorima, iz razloga što se nekada intenzivno koristio. DDT se uključuje u lanac ishrane i zajedno sa svojim polutantima, osim u hranu, prodire i u atmosferu, raznosi se i svuda je prisutan. Kada je u pitanju zagađenje vazduha, važno je napomenuti da Grad Požarevac pripada lokalnoj mreži za određivanje kvaliteta vazduha, dok Gradska opština Kostolac pripada državnoj mreži. U toku meseca, registruju se koncentracije pojedinih zagađujućih materija (sumpor-dioksid, azotovi oksidi, čađ i taložne materije), na 4 lokacije. U Požarevcu je vazduh bio srednje zagađen, iz razloga što je registrovano prekoračenja prosečne godišnje vrednosti za azot-dioksid, na lokaciji Uslužnog centra, zatim, utvrđene su povišene koncentracije taložnih materija na lokaciji Elektromorave (garaža) i naravno, u Bradarcu – rekla je Lekić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari