Planom razvoja do 2029. godine, Užice bi trebalo da postane regionalni lider 1Foto: Grad Užice

Planom razvoja Užica od 2022. do 2029. godine u čijoj izradi, osim lokalne vlasti, učestvuju predstavnici civilnog sektora, privrednici, konsultanti i građani, grad bi trebalo da, kako je rečeno, postane regionalni lider.

To je ocenjeno na sastanku Koordinacionog tela i Partnerskog foruma za izradu tog dokumenta, čija izrada je planirana u sedam faza. Završena je analiza postojećeg stanja i druga faza, a u toku je treća faza koja će ponuditi viziju, razvojne pravce, ciljeve i konkretne mere.

Prvi nacrt tog dokumenta biće pripremljen tokom leta, nakon čega će uslediti javna rasprava i njegovo usvajanje.

Gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević je, navodeći da je izrada tog dokumenta u skladu sa  Zakonom o planskom sistemu, istakla je da je osim Koordinacinog tela, formirano 18 tematskih radnih grupa za sve oblasti i Partnerski forum, a kao važan segment navela konsultacije sa privatnim, civilnim, korporativnim sektorom i građanima.

„Želimo da“, rekla je gradonačelnica, „u širokom dijalogu, dođemo do zajedničkog predloga o tome u kom smeru treba da se razvija naš grad i kako treba da izgleda 2029. godine“.

Planom razvoja do 2029. godine, Užice bi trebalo da postane regionalni lider 2
Užice/Foto: Nenad Kovačević/ Danas

„Svedoci smo da naš grad poslednjih godina menja svoj izgled na bolje i tek će ga menjati u godinama pred nama.  Auto-put je nadomak Užica, obilaznica oko grada i tunel kroz Kadinjaču će izmestiti teretni i deo putničkog saobraćaja iz centra Užica, a biće rekonstruisan Zdravstveni centar. Sve to i mnogi drugi projekti naći će se u Planu razvoja”, poručila je gradonačelnica.

Branislav Mitrović, predsednik Skupštine grada i koordinator za izradu tog dokumenta, istakao je da je u izradi tog dokumenta do sada uključeno više od 300 ljudi.

„Velika je odgovornost lokalne vlasti, svih struktura u našem gradu i sugrađana da ponudimo dobre predloge, kako bi 2029. godine grad bio mesto u kome veliki broj ljudi želi da živi i u koji mladi žele da se ostanu i zasnivaju  porodice. Iskoristićemo sve geografske prednosti i liderski položaj između Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Užice će biti lider, mora biti lider, koristeći sve te svoje prednosti, ali moramo ponuditi i odgovore na izazove i probleme koje smo uočili“, poručio je Mitrović.

Podrška države i donatora

Grad Užice je potpisao Sporazum o poslovnoj saradnji za podršku za izradu nacrta Plana razvoja sa Republičkim sekretarijatom za javne politike, u okviru Projekta za mentorstvo u lokalnom procesu planiranja u cilju lokalizacije Agende za održivi razvoj do 2030. godine u Srbiji, koji se finansiraju vlade Nemačke i Švajcarske u okviru projekta Reforma javnih finansija/Agenda 2030, koji sprovodi GIZ.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari