Sadašnja deponija pepela i šljake Termoelektrane „Pljevlja“ na brdu Maljevac, biće sanirana u naredne dvije do tri godine, ali će realizacija tog posla i rokovi najviše zavisiti od dinamike obezbjeđenja finansijskih sredstava.

Direktor Termoelektrane Slavko Vukašinović kazao je da realizacija tog projekta nije ni malo jeftin posao, ali nije mogao da precizira koliko je novca potrebno uložiti.

On je rekao da će nakon sanacije sadašnja deponija biti pretvorena u zelenu površinu, kojoj još nije određena namjena. Sadašnja deponija stvara velike probleme mještanima, posebno kada je vetrovito i čestice prašine prekriju okolna sela.

– Da bi posao bio realizovan, potrebno je ispuniti nekoliko uslova, a prije svih obezbijediti novu deponiju. Nova deponija je planirana na površinskim kopovima Rudnika Borovica, u mjestu Šumane, za koju je u toku izrada projektne dokumentacije. Drugi uslov je obezbjeđenje finansijskih sredstava, koja nisu mala, a dio radova bi mogao početi još tokom ove godine, kazao je Vukašinović. Na sadašnjoj deponiji je na više hektara odloženo oko 11 miliona metara kubnih pepela i šljake. Projektom sanacije predviđeno je pokrivanje deponije vodonepropusnim materijalom, za šta su predviđena dva rješenja.

– Prvo rješenje predviđa da se deponija prekrije glinom u dva sloja po 25 centimetara, a kod druge zatvaranje deponije izvelo bi se specijalnim folijama, otpornim na hemijska dejstva i pucanje. Preko folije postavio bi se takozvani geotekstil koji ima funkciju da spriječi njena oštećenja. Preko toga ide multisloj, na kojem bi se razvijala flora. Objema varijantama se postižu isti efekti na zaštiti životne sredine, tvrde stručnjaci. „Sa bočnih strana deponije bi se izgradili obodni kanali koji bi prihvatili sve površinske vode, tako da bi se značajno poboljšao kvalitet voda ispod deponije“, rekao je Vukašinović. Nakon ovih radova predviđeni su i radovi na ojačavanju i stabilizaciji brane sadašnje deponije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari