Otkako je virus gripa „ubrzao“ svoj pohod po Srbiji, maske i vakcine protiv sezonskog virusa rasprodate su u roku od nekoliko dana. U privatnim apotekama u Beogradu sa kojima smo kontaktirali, oba deficitarna proizvoda nije bilo „ni za lek“.

– Imali smo 1.700 pakovanja od po tri epidemiološke maske, ali više nemamo nijednu. Cena je bila oko 150 dinara po pakovanju. Prodali smo i 2.400 komada troslojnih hirurških maski čija je cena bila devet dinara – rečeno nam je u jednoj privatnoj apoteci u centru grada.

Privatne apoteke uspele su da nabave tek po nekoliko kutija antivirusnog leka „tamiflu“, koje su pacijenti mogli da kupe uz nalaz lekara da su u rizičnoj grupi. Kutija tog leka koštala je oko 2.600 dinara.

U državnim apotekama u Beogradu više nema vakcina u slobodnoj prodaji. Nema ni maski – potvrdila je Danasu Milana Dučić iz Apoteke Beograd.

Cena vakcine bila je 560 dinara, a epidemioloških maski 120 dinara za jedno pakovanje. Hirurška maska koštala je oko 10 dinara. Naša sagovornica ističe da je povećana potražnja za maskama krenula tokom leta, a preduzeća i ustanove naručivali su na hiljade komada. Nove količine trebalo bi da stignu sredinom meseca. Kada je reč o leku „tamiflu“, apoteke imaju poneku kutiju, ali ga ima u veledrogerijama, tako da može brzo da se nabavi za pacijenta koji mora da ima i recept. Maske i vakcine, kako javljaju naši dopisnici, deficitarne su i u nekim gradovima u unutrašnjosti.

U Srbiji je do sada virus novog gripa potvrđen kod 224 osobe, od kojih su četiri preminule, rekla je sinoć Goranka Lončarević, epidemiolog Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

U Nišu je sinoć preminuo pacijent koji je primljen sa teškom hroničnom bolešću pluća, ali do zaključenja ovog izdanja, nije potvrđeno da li je bio zaražen virusom. Prijavljeno je šest epidemija pandemijskog gripa – u Kraljevu, Požegi, Užicu i Paraćinu, i dve u školama u Čačku i Nišu.

– Svako oboljenje gornjih disajnih puteva potencijalno je novi grip, jer taj virus trenutno dominira – izjavio je juče ministar zdravlja Tomica Milosavljević u Novom Sadu. On naglašava da u najvećem broju slučajeva oboljenje prolazi za nekoliko dana, ali da, ipak, mali broj obolelih može da ima tešku kliničku sliku.

Na Infektivnoj klinici u Nišu hospitalizovano je još šest pacijenata obolelih od novog gripa, a među njima je i doktorka iz Kruševca, koja je bila u pratnji pacijentkinje Suzane R. iz Velikog Šiljegovca, transportovane iz ovog mesta za Beograd, saopšteno je juče na ovoj klinici. Na klinici se trenutno leči 10 pacijenata sa novim gripom. Svi su mlađe osobe i imaju upalu pluća, ali niko nije priključen na respirator.

Virus novog gripa izolovan je kod četvoro učenika Osnovne škole ,,Vožd Karađorđe’’ u Leskovcu, od kojih su pre dva dana uzeti brisevi – potvrđeno je juče u Zavodu za javno zdravlje. Reč je o blažoj kliničkoj slici i učenici su upućeni na kućno lečenje. U leskovačkoj opštoj bolnici od juče su zabranjene posete bolesnicima.

U Kragujevcu od novog gripa je obolelo troje dece, a pacijent iz Ćuprije juče je premešten na intenzivnu negu Kliničkog centra, zbog pogoršanja zdravstvenog stanja.

– Tridesetpetogodišnji pacijent iz Ćuprije nije priključen na respirator, a da li će mu biti potrebna pomoć tog aparata zavisi od njegovog daljeg zdravstvenog stanja – rekla je juče za naš list portparolka KC u Kragujevcu Andrea Obradović. Na kragujevačkoj infektivnoj klinici juče je hospitalizovana i jedna medicinska sestra koja je lečila decu inficiranu virusom novog gripa. Direktorka Pedijatrijske klinike dr Jasmina Knežević juče za naš list kaže da je, od petoro hospitalizovanih, stanje troje obolele dece od novog gripa stabilno, a nijedno nije priključeno na aparate za disanje. Obolela studentkinja S. D. (24) je „na putu oporavka“.

Lekari neće davati vakcine koje su građani nabavili u inostranstvu, upozoreno je na konferenciji za novinare Stručno-operativnog štaba za pandemiju gripa u Zrenjaninu i istaknuto da u školama i vrtićima u Banatu za sada nema prijavljenih slučajeva gripa. Zdravstvene ustanove u Zrenjaninu u potpunosti su spremne i opremljene za eventualnu epidemiju novog gripa. Od pojave novog gripa u Srbiji do danas u Zrenjaninu su bila zabeležena dva slučaja i oba pacijenta su izlečena.

Inače, od kog proizvođača i po kojoj ceni će Srbija nabaviti vakcine protiv novog gripa biće poznato 9. novembra, rečeno je u Republičkom zavodu za zdravstveno osiguranje. Jedan od uslova biće rok isporuke do kraja godine, a drugi – povoljnija cena.

Đorđe Stojiljković, direktor Doma zdravlja Vračar, kaže da je od 3.000 doza sezonske vakcine, koliko je ta ustanova dobila za imunizaciju o trošku zdravstvenog osiguranja, preostalo još par stotina. Ljubiša Perišić, direktor Doma zdravlja „Stari grad“, kaže za Danas da je ova ustanova dobila 5.000 vakcina protiv sezonskog gripa, kao i da je polovina te količine već utrošena.

 

Na Kosovu i Metohiji devetoro obolelih

Gračanica, Priština, Kosovska Mitrovica, Beograd – Od šest uzoraka koje smo poslali na Torlak, kod tri pacijenta sa prostora KiM potvrđeno je da su oboleli od virusa H1N1. Imamo po jednog obolelog u Kosovskoj Mitrovici, Gračanici i Goraždevcu. Iako oni nisu u težem stanju i nalaze se pod kontrolom, to znači da na prostoru KiM postoji epidemija novog gripa – izjavio je za Danas Milan Ivanović, zamenik direktora Zdravstvenog centra u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Faik Hoti, portparol Ministarstva zdravlja Vlade Kosova, izjavio je za Danas da je u „od 27. jula do 1. septembra u Republici Kosovo registrovano šest slučajeva sa H1N1“, a da je juče od direktora Doma zdravlja Gračanica saznao da je i troje građana srpske nacionalnosti obolelo od novog gripa.

Rada Trajković potvrdila je za Danas da je Dom zdravlja Gračanica juče dobio 100 kutija „tamiflu“ od kosovskog Ministarstva zdravlja i da „to nije statusno, nego etičko i ljudsko pitanje, jer spašavamo ljudske živote“. „Nemamo taj lek, jer je ta pošiljka Ministarstva zdravlja Srbije zadržana na carini. Zaštitne maske imamo, više od 4.000 dobili smo iz Beograda“, kaže Rada Trajković. J. T.

Nova žrtva gripa

Pedesetogodišnji muškarac iz Čačka, koji se od petka lečio na Kliničkom centru u Kragujevcu, preminuo je juče od posledica novog gripa. Portparolka KC u Kragujevcu Andrea Obradović rekla je da je pacijent preminuo u popodnevnim časovima. Beta

Otkazan Festival u Užicu

Užice – Jugoslovenski pozorišni festival, koji je trebalo da bude održan u Užicu od 9. do 16. novembra, odložen je do daljnjeg, nakon proglašenja epidemije novog gripa u ovom gradu i obavljenih konsultacija s upravama pozorišta iz zemlje i regiona, koja su selektovana za nastup na Festivalu. N. K.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari