Plasido Domingo: Miljenik Evrope 1Foto: EPA-EFE/ JAVIER LOPEZ

Gala koncert kojim je milanska Skala preksinoć obeležila 50. godina od debija na njenoj sceni Pasida Dominga, španskog tenora i jednog od najvećih operskih zvezda današnjice, preksinoć se završila ovacijama publike koja je stojeći pola sata aplaudirala kad je na treći bis Domingo izašao sam i bez muzičke pratnje otpevao svoju omiljenu ariju „Non puede ser“ („Ne može biti“) iz zarzuele Palba Sorozabala „La tabernera del puerto“ („Lučka kafana“).

On se u jednom trenutku sagao i poljubio binu na kojoj je 7. decembra 1969. prvi put pevao u Skali u naslovnoj ulozi u Verdijevoj operi „Ernani“. Prema operskim statistikama, Domingo je ovoj svetski prestižnoj operskoj sceni pevao 135 puta u 22 opere.

Obožavanje publike u Milanu došlo je posle optužbi više od 20 žena koje su tokom leta 2019. rešile da obelodane da ih je Domingo uznemiravao u proteklih 40 godina. On je negirao optužbe, ističući da se „uvek ponašao kao džentlemen i da nikad nije zloupotrebio svoj uticaj, a da ljudi koji su radili sa njim znaju da nije nikog povredio, uvredio ili osramotio“.

Zbog ovog skandala u oktobru je podneo ostavku na mesto direktora Opere u Los Anđelesu. U SAD svi njegovi planirani koncerti su otkazani, što na evropskim scenama nije slučaj. Sam Domingo ne odustaje od koncerata i predstava, koji su za sada zakazani do kraja 2021. godine.

Sa 4.000 nastupa i 150 operskih tenorskih i baritonskih uloga, od kojih je njemu najdraži Verdijev i Šekspirov Otelo i više od 500 dirigovanja širom planete, Plasido Domingo važi za najkompletnijeg operskog umetnika na svetskoj sceni. Tome treba dodati saradnju sa vrhunskih muzičarima, vođenje dve operske kuće, mnogobrojne humanitarne koncerte i humanitarni rad, više od 100 ploča i CD-ova sa operskim arijama, kompletnim operama, tradicionalnom španskom, meksikanskom i muzikom Mediterana, božićnim pesmama, glavne uloge u filmovanim operama i operskim TV produkcija, rad sa mladim pevačima, popularizaciju opere, nekoliko knjiga, uključujući i autobiografiju, 12 Gremija, dva istoimena latinoamerička priznanja…

Domingo je rođen u Španiji u porodici čuvenih izvođača zartuele, španske tradicionalne operete. Odrastao je i školovao se u Meksiku, gde je u 16. godini odlučio da fudbal i koridu zameni operskim pevanjem i prvim od dva braka, iz kojih ima troje dece. U njegovoj operskoj karijeri posebno mesto ima Izraelska opera i saradnja sa dirigentom Zubinom Mehtom.

Gotovo da nema operskog faha u kome se nije oprobao. Zvanično jedan od najvećih tenora današnjice, Domingo nema predrasuda ni prema popularnoj muzici.

NJegov prvi nastup sa Lućanom Pavarotijem i Hozeom Karerasom na finalu Svetskog fudbalskog prvenstva u Rimu 1990. bio je jedan od planetarnih operskih događaja i prekretnica u popularizaciji opere. U Srbiji je gostovao tri puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari