Plasido Domingo: Renesansni tenor na Tašu 1Foto: EPA-EFE/ MARTIN DIVISEK

Na beogradskom stadionu na Tašmajdanu večeras peva jedna od najvećih svetskih operskih zvezda današnjice tenor Plasido Domingo, čiji će koncert staviti „tačku“ na ovogodišnji Beogradski letnji festival.

Domingu je ovo četvrto gostovanje u Beograda u proteklih skoro pola veka, mada zamenik ovdašnjeg gradonačelnika Goran Vesić tvrdi da je tek drugo, što je doduše tačno po naprednjačkom merenju vremena koje se računa od dolaska SNS na vlast.

Vesić je posle dočeka velikog tenora javno preneo tajnu koju mu je Domingo poverio da će večaras sa njim na Tašu pored najavljenih soprana Italijanke Ane Piroci i domaće Marije Jelić nastupiti i devetogodišnja saksofonistkinja iz Paraćina Kristina Vasić.

Osim po impozantnoj umetničkoj karijeri Domingo je poznat i kao jedan od najozbiljnijih pedagoga u operskom svetu koji koncertni podijum širom planete često i rado deli sa mladim muzičkim nadama.

Pre skoro tri decenije osnovao je opersko takmičenje „Operalija“, iz kog su se iznedrile danas velike internacionalne karijere Jozefa Kaleje, Hozea Kure, Ervina Šrota, Džojs Di Donato, Sonje Jončeve…

Domingo je u Beograd došao iz Češke sa Međunarodnog muzičkog festivala, a koncert na Tašu sprečio ga je da večeras u Madridu lično primi nagradu Španskog udruženja inostranih dopisnika koja mu je dodeljena kao svetskom ambasadoru španske kulture i zarzuele za bogatu umetničku karijeru i promociju mladih talenata.

Posle Taša Dominga očekuje gust septembarski radni kalendar, koji je ispunjen do kraja avgusta 2022, što znači da su otkazivanja predstava i koncerata zbog retroaktivnih optužbi o seksualnom uznemiravanju žena starih 40 godina sada iza ovog ovog umetnika.

On je negirao optužbe, a potom se i izvinio svima kojima je ponašajući se uvek kao džentlmen naneo patnju, mada evropska publika, za razliku od SAD, nikada nije prestala da mu se divi i uživa u njegovom čuvenom glasu sa rasponom većim od četiri pune oktave i španskom šarmu koji ga ne napušta ni izvan scene.

Plasido Domingo (80) rođen je u Španiji u porodici čuvenih izvođača zarzuele – španske tradicionalne opere.

Odrastao je i školovao se u Meksiku.

Šesnaesta godina bila je prelomna u njegovom životu – put je nastupio kao bariton, dajući definitivno prednost muzici nad fudbalom i koridom, a tad se i prvi put oženio. Danas iz dva braka ima troje dece.

Gotovo da nema operskog faha u kome se Domingo nije oprobao, a njegov prvi nastup sa Lučanom Pavarotijem i Hozeom Karerasom na finalu Svetskog fudbalskog prvenstva u Rimu 1990. planetarno je pomerio granice operske muzike.

Taj prvi snimak tri tenora i dalje drži primat „najprodavanijeg klasičnog albuma svih vremena“.

Posle 64 godine uspešne pevačke i dirigentske karijere ne samo publika nego i kolege Dominga smatraju pevački i glumački najkompletnijim operskim umetnikom i renesansnim čovekom svetske muzičke scene.

Domingovu radnu biografiju ukratko čini više od 4.000 nastupa i 150 operskih tenorskih i baritonskih uloga, kao i više od 500 dirigovanja širom planete, saradnja sa vrhunskim muzičarima, vođenje dve operske kuće.

Tome treba dodati i mnogobrojne humanitarne koncerte i humanitarni rad, više od 100 ploča i CD-ova sa operskim arijama, kompletnim operama, tradicionalnom španskom, meksikanskom i muzikom Mediterana, božićnim pesmama, glavne uloge u filmovanim operama i operskim TV produkcijama, rad sa mladim pevačima, popularizaciju opere, nekoliko knjiga, uključujući i autobiografiju, 12 Gremija, dva istoimena latinoamerička priznanja…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari