U Sremskoj Mitrovici otvoren je prošle nedelje novi Dnevni boravak za decu i odrasle ometene u razvoju. Dnevni boravak ima i plastenik u kome tridesetak mladih, ometenih u razvoju, gaji različite poljoprivredne kulture, a plastenik koriste i polaznici smerova cvećarstva i vrtlarstva u Srednjoj školi za decu ometenu u razvoju „Radivoj Popović“ u Sremskoj Mitrovici.

U Sremskoj Mitrovici otvoren je prošle nedelje novi Dnevni boravak za decu i odrasle ometene u razvoju. Dnevni boravak ima i plastenik u kome tridesetak mladih, ometenih u razvoju, gaji različite poljoprivredne kulture, a plastenik koriste i polaznici smerova cvećarstva i vrtlarstva u Srednjoj školi za decu ometenu u razvoju „Radivoj Popović“ u Sremskoj Mitrovici. Njihovo angažovanje u ovom boravku u velikoj meri utiče na njihov osećaj da su od koristi društvu. Prve povrtarske kulture zasađene su u oktobru prošle godine, a nova aktivnost naišla je na dobar odziv i zadovoljstvo korisnika.
„Za decu ometenu u razvoju ovakav Dnevni boravak znači puno, pre svega, zbog izlaska iz zatvorene sredine, iz učionice, i njihovog zadovoljstva i sreće što nešto mogu da urade – kaže rukovodilac Dnevnog centra Tamara Ivanov.
Jedan od ciljeva ovog projekta je i radno osposobljavanje osoba sa invaliditetom. Predsednik SO Sremska Mitrovica Aleksandar Prodanović rekao je da će se lokalna samouprava posebno angažovati na profesionalnom osposobljavanju lica ometenih u razvoju.
„Uz finansijsku podršku Izvršnog veća Vojvodine i Sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova, ulazimo u rešavanje pitanja nezaposlenosti ljudi koji veoma teško mogu sami da se snađu na Tržištu rada“ – kaže Prodanović.
Pomoćnik pokrajinskog sekretara za rad i zapošljavanje Miroslav Vasin istakao je da je Dnevni centar najbolji primer kako se ulaganjem relativno malih sredstava mogu postići velike stvari i najavio za narednu godinu otvaranje u Mitrovici jednog javnog preduzeća koje bi zapošljavalo osobe sa invaliditetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari