Senzacija je bila dvostruka: prvo je u tim poslovima poznati američki magazin Forbs objavio rang-listu najbolje plaćenih ruskih direktora, a na samom vrhu nisu bili ni stari ljubimac Kremlja Aleksej Miler ni novi Igor Sečin, a onda je poznata ruska bankarska grupa VTB Forbsove stručnjake optužila da je samo njihov netransparentan metod zasnovan na pretpostavkama na prvo mesto mogao dovesti generalnog direktora te grupe Andreja Kostina.


Prema saznanjima Forbsa, čije se liste najbogatijih na svetu svuda rado čitaju i citiraju, najveću zaradu među ruskim menadžerima ima Andrej Kostin, generalni direktor VTB finansijske grupe – 30 miliona dolara. U ovu cifru uračunati su plata, bonusi, procenat od dobiti kako u Rusiji tako i u inostranstvu, gde bankarska grupa ima banke kćerke. Ključni menadžeri grupe, tvrdi Forbs, prošle godine su zaradili 194 miliona dolara.

Među prvih pet najbolje plaćenih ruskih menadžera plasirao se još jedan iz VTB grupe – generalni direktor Moskovske banke, koju je VTB kupila posle kraha koji je ta banka, dotad u vlasništvu grada Moskve, doživela posle pada dugogodišnjeg moskovskog gradonačelnika Jurija Luškova. Njen sadašnji predsednik Mihail Kuzovljev, tvrdi Forbs, prošle godine je zaradio 15 miliona dolara i deli četvrto i peto mesto sa prvim čovekom Sberbanke Germanom Grafom. Moskovska banka posluje i u Srbiji.

Aleksej Miler, prvi čovek najveće gasne kompanije na svetu Gasprom, inače suvlasnika našeg NIS-a, i čovek sa kojim se najčešće sastajao Dmitrij Medvedev dok je bio ruski predsednik, kao i Igor Sečin, prvi čovek najveće naftne kompanije na svetu „Rosnjeft“, novi ljubimac i štićenik aktuelnog ruskog predsednika Vladimira Putina i čovek čiji su poslovni potezi nedavno izazvali pometnju na svetskom naftnom i ruskom investicionom tržištu, plasirali su se, po oceni Forbsa, tek na drugo (treće) mesto. Oba su prošle godine, po toj računici, koju je VTB u oštrom odgovoru osporio, zaradila po 25 miliona dolara.

Na četvrto (peto) mesto se po prošlogodišnjim prihodima od 15 miliona dolara plasirao German Graf predsednik Sberbanke, koja je početkom ove godine kupila austrijsku Volks international (banku), pa i njen ogranak u Srbiji i svoju aktivu van Rusije povećala sa manje od milijardu dolara pre tri godine na sadašnjih 50 milijardi dolara. Volks banka se pak i njen ogranak u Srbiji, od početka novembra zove Sberbanka. Rukovodstvo te banke je najavilo da će poslovanje u Srbiji sa malih i srednjih preduzeća i nekretnina, proširiti na korporativni sektor. U skladu sa tim Sberbanka se (u konzorcijumu) nedavno jedina javila na tender za kredit EPS-u.

VTB grupa je oštro reagovala na Forbsovu listu tvrdnjom da je ona protivna i dostupnim finansijskim izveštajima, ali i zdravom razumu. VTB tvrdi da su njeni ključni menadžeri prošle godine zaradili ukupno 5,7 milijardi rubalja (l dolar vredi 31,66 rubalja). Ukoliko bi Forbsova ocena bila tačna, ispalo bi da su Kostin, na čelu VTB grupe, i Kuzovljev, na čelu Moskovske banke, pokupili četvrtinu od te sume, pa bi ispalo, podsmeva se VTB, da su neki od ključnih menadžera te grupe, koja poslove ima u ZND, Evropi, Aziji i Africi, morali da plate Kostinu i Kuzovljevu za čast što sa njima sede u istoj upravi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari