Kolike plate su zaposleni u predškolstvu tražili, a šta su dobili? 1Foto: Aleksandar Barda

Predstavnici Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja u sredu, 18. septembra ušli su u Vladu Srbije sa zahtevom da se svim zaposlenim u predškolskim ustanovama zarade od 1. januara 2025. povećaju za 21 odsto.

To bi značilo da niko od radnika u predškolstvu naredne godine ne bi imao startnu platu ispod minimalca.

U parama, spremačice bi primale oko 56.300 dinara, a vaspitači sa sedmim stepenom stručne spreme 104.884 dinara.

Ponuda koju je izneo premijer Miloš Vučević bila je mnogo lošija od toga – ponuđeno je povećanje od 12 odsto, linearno za sve zaposlene u predškolskim ustanovama što je povoljnije od onoga što su dali prosvetnim sindikatima kojima su obećali 12 odsto samo za nastavnike, a osam odsto za nenastavno osoblje.

Dakle, prema Vladinom predlogu početna plata spremačice bi od iduće godine iznosila oko 52.128 dinara (što je ispod prosečne minimalne zarade u 2025. koja iznosi 53.386 dinara), dok bi vaspitači sa fakultetskom dplomom imali 97.082.

Nije pomenuti sindikat ni završio anketiranje članstva koje je trebalo da se izjasni da li im je to prihvatljivo, a u petak, 20. septembra je usledio nov poziv na sastanak na kome je saopšteno da se Vlada predomislila i povukla prethodnu ponudu.

Sindikatima je saopšteno da povećanje od 12 odsto ostaje samo za vaspitače, uz nedoumicu da li se odnosi i na one sa četvrtim i šestim stepenom stručne spreme, a svima ostalima u predškolskim ustanovama sledovaće osam odsto.

Ukratko: isto kao i za zaposlene u školama.

Po novoj računici vaspitačima sa sedmim stepenom stručne ostaje početna plata 97.082 dinara, dok bi spremačice imale 50.267 dinara.

Trenutno je plata vaspitača sa fakultetom 86.681 dinara, sa višom školom 74.469, a sa srednjom školom 67.162 dinara. Spremačica ima platu 46.000 dinara.

To su plate zaposlenih u vrtićima u celoj Srbiji izuzev Beograda i Jagodine.

Te lokalne samouprave su prepoznale značaj zaposlenih u vrtićima, te je u Beogradu cena rada uvećana za 16 odsto, a u Jagodini 10 odsto.

Da li će tako biti i naredne godine zavisi od dobre volje lokalnih samouprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari