Platforma “DrugDrugu” počinje Festival forum Beografija: Projekcije kultnih filmova, diskusije o kulturi, jeziku, medijima... 1Foto Radmila Radosavljević

Projekcijom filma „Frau” ruske rediteljke Ljube Mulmenko, koju naša publika poznaje po debitantskom ostvarenju “Dunav” snimljenom u Beogradu na dva jezika, srpskom i ruskom, u Centru za kulturu “Vlada Divljan” večeras će svečano biti otvoren Festival forum Beografija.

Mulmenko od 2020. godine živi u Beogradu, po završenoj projekciji održaće se i Q&A razgovor sa njom, a organizator festivala je Platforma za kulturnu integraciju “DrugDrugu” i njen producent Aleksej Agranovič, koji radi na integraciji zajednice novih ruskojezičnih doseljenika i emigranata u srpsko društvo. Iza ciljeva platforme ne stoji nikakav politički angažman, već isključivo inicijativa za međunarodnom kulturnom saradnjom.

 

Podsećanja radi, zahvaljujući projektu „DrugDrugu“, septembra prošle godine i Beograd se upisao među evropske metropole u kojima je posle pritvora i emigracije iz Moskve bio angažovan Kiril Serebrenikov, veliki ruski i evropski filmski i pozorišni reditelj, dobitnik svetskih nagrada i jedan od najpoznatijih disidenata današnjice, koji je zbog svojih demoktratskih nastupa bio predstavljen u kulturnoj javnosti i kao „Ekser u Putinovoj čizmi“. Serebrenikov je 2023. sa ruskim i srpskim glumcima režirao predstavu „Obična priča“ po delu Ivana Gončarova., koja je u premijerno izvedena u Centru za kulturu “Vlada Divljan”.

Festival forum Beografija, koji počinje večeras, uključuje otvorene diskusije između dve zajednice na teme medija, obrazovanja i kulture, filmske projekcije srpskih i ruskih filmova i dečiju animacionu radionicu, a sve tribine, radionice i filmske projekcije su dvojezične.

Diskusije su posvećene jednoj od aktuelnih tema za današnji Beograd, integraciji ruskojezičnih emigranata u srpsko društvo. O tome govori i članak u najnovijem broju magazina “LiceUlice” (na njihovom linku se može pročitati tekst novinara Stefana Slavkovića ).

18. jun — “Kultura. Mediji. Jezik. Budućnost izgradnje zajednice u dvojezičnom okruženju” („Культура. Медиа. Язык. Создание единого сообщества в двуязычной информационной среде“)

Učestvuju: Danil Koržujev, urednik dvojezičnoig popularnog elektronskog magazina “Mapa Mag”, Viktorija Martinov, medij na ruskom jeziku “Novosti Srbije”, Andrej Morozov, organizator festivala “Fields”, predstavnici medija Journal .RS i Insajder. Imena ostalih učesnika ćemo objaviti naknadno. Moderatorka je Marija Ratković, novinarka, spisateljica i kolumnistkinja.

Platforma “DrugDrugu” počinje Festival forum Beografija: Projekcije kultnih filmova, diskusije o kulturi, jeziku, medijima... 2
Foto promo

19. jun — “Novi đaci. Radosti i teškoće integracije školaraca 12+” („Hовенькие. Радости и трудности интеграции школьников 12+») — panel diskusija o integraciji školaraca iz Rusije u školski sistem u Srbiji

Učestvuju: Dragan Filipović, načelnik Školske uprave Beograda, Mladen Stevanović, direktor škole “Zvezdobrojci”, Tatjana Radzijevska, psiholog, majka troje dece, Jevgenija Kac, nastavnica ruskog i engleskog jezika, članica četova koji objedinjuju ruskojezične roditelje iz Beograda, Maksim Grebenščikov, organizator porodičnih događaja u Novom Sadu, administrator četa za roditelje.
Moderator je Konstantin Ljovuškin, nastavnik istorije, koji radi u Beogradu. Konsultant za pitanja o obrazovanju u srpskom školskom sistemu.

20. jun — „Živeti zanimljivo! Kultura kao pokretač društvenog razvoja“ („Жить интересно! Культура как драйвер социального развития“) — panel diskusija o kulturi i njenoj ulozi u životu jednog društva

Moderator je Aleksej Agranovič, producent, direktor filmskog festivala “Kraj sveta”, glumac i osnovač sociokulturne platforme DrugDrugu.
Panel diskusije su otvorene za javnost, na njima će učestvovati novinari iz medija na ruskom jeziku u Srbiji, kao i srpski novinari, eksperti iz oblasti obrazovanja i prosvete, kulture i umetnosti iz Rusije i Srbije, koji žive u Beogradu.

U filmskom programu, 18. juna pred publikom će biti nagrađivano ostvarenje na svetskim festivalima, “Da li ste videli ovu ženu?” Matije Gluščevića i Dušana Zorića, veče kasnije „Lepa sela lepo gore” Srđana Dragojevića, film iz 1996. koji je izazvao najveći odjek i interes kod ruskojezične publike tokom godine rada projekta DrugDrugu KINO. Poslednje večeri festivala, 20. juna, biće prikazan “Komičar” Mihaila Idova, sa Aleksejem Agranovičem, osnivačem platforme “DrugDrugu”, a nakon projekcije održaće se Q&A razgovor sa njim.

Tokom festivala biće organizovana i radionica animacije za decu starosti od 9 do 11 godina, a tokom četiri dana deca će zajedno sa profesionalnim animatorima i rediteljima animiranih filmova narcrtati i animirati sopstveni film “Deca u Beogradu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari