Platforme "odsutnih" opozicionara nisu komentarisane 1

Na jučerašnjem sastanku opozicionih stranaka i pokreta  u prostorijama centrale Nove stranke nije se diskutovalo o predlozima platformi za unapređenje izbornih uslova političkih organizacija koje su odlučile da se ne odazovu pozivu na sastanak, kažu za Danas nezvanično pojedini učesnici razgovora, održanih „iza zatvorenih vrata“.

Kako saznajemo, razgovori, organizovani na poziv Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića i Nove stranke Arisa Movsesijana trajali su oko dva i po sata, a razgovaralo se u „konstruktivnoj atmosferi uz uvažavanje međusobnih ideoloških i ostalih razlika“.

Stranka slobode i pravde Dragana Đilasa, Demokratska stranka Zorana Lutovca i Pokret slobodnih građana Pavla Grbovića, podsetimo, prvi su sastavili zajednički predlog svoje platforme i poslali je ostatku opozicije, zbog čega im je bio upućen poziv na navedeni sastanak, „sa ciljem da se u dijalogu (vlasti i opozicije) nastupi sa jedinstvenom platformom i pokaže ozbiljnost i odgovornost pred glasačima i simpatizerima, ali i sposobnost dogovora i kreiranja zajedničkih zahteva“.

Predstavnici SSP, DS i PSG odbili su, ipak, da dođu na jučerašnji skup, o čemu su mediji i pisali pre nekoliko dana.

Tvrdi se, podsetimo, da su oni nezadovoljni jer su „Nova i SDS pre sastanka obavestile javnost i njihovu platformu komentarisale preko medija, a ne kao Dveri, Zajedno za Srbiju i Ne davimo Beograd u internim prepiskama“.

„Zbog neučešća SSP, DS i PSG-a predlozi iz njihove platforme nisu pominjani, kao ni predlozi na istu temu koje su zasebno iznele Narodna stranka i Dveri. S druge strane, razgovaralo se o merama za koje se zalaže Građanski demokratski forum, jer su oni imali svoje predstavnike na sastanku“, objašnjava izvor Danasa.

Kako se navodi u saopštenju, sastanku su prisustvovali  SDS, Demokratske stranke Srbije, udruženje Jedan od pet miliona, Inicijative Ne davimo Beograd, Zelene stranke, Građanskog demokratskog foruma, Mađarskog pokreta, Nove Srbije, kao i istaknuti opozicioni pojedinci, poput Branislava Lečića (koji predvodi krilo isključenih članova DS-a, prim. ured.) i Marka Bastaća, osnivača NVO Kancelarija za lokalne i inovativne politike, „i naravno ovonedeljni organizatori okupljanja – lider Nove stranke Aris Movsesijan i predsednik Gradskog odbora Nove stranke Beograd Uroš Eleković“.

Konstantin Samofalov, generalni sekretar SDS, kaže za Danas da je na sastanku postignuta saglasnost da se nastave razgovori o radu na zajedničkoj platformi za „borbu za fer i poštene izbore“.

„Pokušaćemo da u daljim razgovorima nađemo najmanji zajednički imenitelj“, poručuje Samofalov.

Kako je saopšteno, predstavnici opozicionih stranaka i pokreta „saglasni su da nam je jedini protivnik režim Aleksandra Vučića, koji je doveo Srbiju do toga da danas ponovo moramo da razgovaramo o osnovnim načelima demokratije, načelima koja se u modernim evropskim državama odavno podrazumevaju.

Stoga je akcenat, i pored svih razlika u politikama, na dogovoru da ćemo se protiv režimske mašinerije, primitivno građene proteklih devet godina, zajedno boriti, kako bismo Srbiju konačno vratili na put zemalja Evrope 21“.

Naredni susret 2. februara

„Učesnici su se usaglasili da sastanak bude zatvoren za medije i isključivo radni, što je otvorilo prostor za razmenu mišljenja i stavova, kao i razmatranje mogućih rešenja o zajedničkoj borbi opozicije za izborne uslove, uobličenih u četiri platforme, koje su do sada kreirane i predstavljene. Posebno smo ponosni što je zaključak današnjeg sastanka da su ciljevi svih istaknutih platformi identični, a da je razlika jedino u načinu njihove realizacije, zbog čega su i predočeni novi, racionalniji načini borbe, na čijem unapređenju ćemo raditi do narednog susreta, zakazanog za utorak, 2. februar, takođe u prostorijama centrale Nove stranke“, navodi se u saopštenju.

Mnogo komentara za Velimira Ilića

Mnogo komentara na društvenim mrežama izazvala je pojava Velimira Ilića iz Nove Srbije na sastanku opozicije u sedištu Nove stranke. Zanimljivo je da je Ilić na junskim izborima izašao u koaliciji Narodni blok zajedno sa penzionisanim generalom Momirom Stojanovićem iz Niša i osvojio gotovo identični broj glasova koliko i Nova stranka koja je izašla u koaliciji sa Zelenom strankom Gorana Čabradija. Narodni blok je osvojio 7.873 glasa, a koalicija Nove i Zelenih 7.805 glasa na parlamentarnim izborima, na kojima je da bi se uopšte učestvovalo, neophodno bilo podneti 10.000 overenih potpisa građana.

Podsetimo, SDS Borisa Tadića i Nova Arisa Movsesijana, te DSS Miloša Jovanovića, od septembra organizuju zajedničke sastanke na kojima učestvuju i drugi iz opozicije. Rezultat toga je uvođenje emisije „Reč na reč“ na RTS-u koja je format predizbornog programa, a za šta su ove stranke predale zahtev i održale sastanke sa čelnicima javnih servisa RTS i RTV. P. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari