"Platinasti vuk" u Bujanovcu: Koje scenarije je uvežbavalo devet armija? (VIDEO) 1Foto: Ministarstvo odbrane

U bazi jug kod Bujanovca održana je međunarodna vojna vežba „Platinasti vuk 2024“. Učestovalo je devet armija, među njima i američka i britanska. Iako je na snazi moratorijum, odnosno zabrana vojnih vežbi sa stranim partnerima, iz Vojske Srbije kažu da su one neophodne za pripremu vojske za učešće u međunarodnim misijama.

Napada na konvoj sa hranom i lekovima, pobuna lokalnog stanovništva, hemijski akcidenti i hitna evakuacije ranjenika helikopterom – neki su od scenarija koje su uvežbavali pripadnici Vojske Srbije sa još osam armija.

„U proteklom periodu izvodile su se različite teme, sve u cilju unapređenja interoperabilnosti i međusobnog razumevanja. Cilj vežbe je ispunjen i samim tim povećane su sposobnosti 4. brigade, Kopnene vojske, a time i Vojske Srbije“, kaže pukovnik Miodrag Mladenović, načelnik Štaba komande 4. brigade, prenosi RTS.

U proteklih 11 dana vežbalo je 579 vojnika, najviše srpskih. Već po tradiciji, učestvovali su i pripadnici Nacionalne garde Ohaja.

„Poslali smo vojnu policiju i ABHO. Došli su da uče druge i da uče od drugih. Od međunarodnih partnera učili smo o taktici i njihovim karakteristikama kako bismo bolje sarađivali“, rekao je Brigadni general Džef Votson iz Nacionalne garda Ohaja.

Moratorijum na vojne vežbi sa stranim partnerima, donet je kada je počeo rat u Ukrajini. Ipak, „Platinasti vuk“ je održan drugu godinu za redom. Vežbi se gleda kroz prste jer, kako kaže prvi čovek vojske, jača Vojsku Srbije za učešće u međunarodnim misijama.

„Mi smo na inicijativu, uslovno rečeno analizu određenih elemenata, iskazanih potreba Vojske Srbije, tražili od Vlade da se odluka promeni. Mi ćemo se odnositi u pogledu moratorijuma, na način da sve ono što prepoznamo kao potrebu VS za izgradnju svoje sposobnosti – da se u odnosu na te sposobnosti i odnosimo ka nekim budućim vežbama za naredni period“, kaže general Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba Vojske Srbije.

Deveti je put da se održava ova vežba. Prvi put je realizovana 2014. godine. Izostala je 2020. zbog koronavirusa i 2022. zbog moratorijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari