U mjestu Lozna luka, pored rijeke Bistrice, i ove godine su slikari iz raznih krajeva svijeta razapeli svoje štafelaje. Na četvrtu likovnu koloniju pod nazivom „Stari most“, okupilo se 29 umjetnika iz Švedske, Francuske, Turske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

U mjestu Lozna luka, pored rijeke Bistrice, i ove godine su slikari iz raznih krajeva svijeta razapeli svoje štafelaje. Na četvrtu likovnu koloniju pod nazivom „Stari most“, okupilo se 29 umjetnika iz Švedske, Francuske, Turske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore. Ove susrete organizuju NVO Stari most i Centar za kulturu Opstine Bijelo Polje. Za ovakav skup umjetnika zaslužan je akademski slikar Abaz Dizdarević. On kaže da Likovna kolonija Stari most iz godine u godinu postaje sve ozbiljnija i okuplja poznata imena u slikarstvu.
Iz Sarajeva je na Loznu luku doputovala Alma Suljević, profesor vajarstva na Niškom i Sarajevskom univerzitetu. Ona kaže da dolazi svake godine i da je ovo svojevrsna prilika da se na jednom mjestu nađu različite kulture i različiti stvaraoci. Iz Švedske su stigli Anika Ingvist i Vent Anderson, skulptorka i slikar. Kažu da su prvi pu na ovoj koloniji, ali su oduševljeni organizacijom i prelijepim bistričkim ambijentom.
– Stvaramo djela u ovoj netaknutoj prirodi, pored bistričkih talasa. Istovremeno razgovaramo sa kolegama o umjetnosti, kažu oni. Pričaju da pored Bistrice vlada totalna opuštenost, a atmosfera je prijatna i idilična. „Sve odaje utisak složne porodice“, kaže Ingvist. Zoran Obradović iz Kolašina tiho, osluškujući talase Bistrice, stvara svoje skulpture od drveta. Ističe zadovoljstvo što se nalazi u ovako probranom društvu.
Dolje, pokraj vode, svoj štafelaj je razapeo i Rožajac Aldemar Ibrahimović. Čitav ovaj ambijen on pretače na na slikarsko platno. I kao što je to njemu svojstveno, nastaje još jedna apstraktna lsika.
„Ovo je prelijep ambijent. Ovdje umjetnik, prosto, mora da napravi dobru sliku“, kaže Ibrahimović.
Malo podalje pokrete kičicom demonstrira i Makedonka Marijeta Sidovska. Oduševljena je ovom kolonijom, kao i Ethem Bajmah iz Istanbula i njegova zemljakinja Ruvejka Ozgon. Tu je i Bugarka Marijela Ivajlova. Ona kaže da su Crnogorci slični njenim zemljacima i da će ponovo rado doći.
Pored Bistrice su Tomislav Trifić iz Srbije, Hilmija Ćatović iz Novog Pazara, Ljubodrag Bato Mrdović iz Mojkovca, Aida Dizdarević koja živi u Kanadi. Tu su i bjelopoljski slikari Tijana Gordić, Sead Kajabegović, Milutin Obradović.
Radunu Marseniću je Stari most „nadohvat ruke“. Nikakav mu problem nije da iz Andrijevice dođe do Bijelog Polja i, kaže, ne bi propustio ovo družđenje ni za šta. „Redovno dolazim i dolaziću, akobogda“, kaže Marsenić. On i Božo Šekularac su se potpuno odomaćili pored Bistrice, a gdje će svoj štafelaj da postavi tačno je znao i Dino Karailo sa Cetinja. Sada pokazuju ljepote bistričke prirode kolegama Adinu Rastoderu iz Podgorice i Iliji Buriću iz Nikšića.
Slikarski vukovi Mila Đerković, Adrijana Gvozdenović i Ratko Odalović iz Podgorice neumorno stvaraju djela pored Bistrice, a tu je i bračni par An i Filip Pengreš iz Francuske. Inpesionirani su mjestom na kom se održava kolonija i uslovima za stvaranje. „Ovo je mješavina različitih umjetnika, gdje se razmjenjuju iskustva. Vrlo rado ćemo opet doći“, kaže An Pengreš.
Iako organizator, akademski slikar Abaz Dizdarević je, takođe uradio jednu sliku. Trčeći oko organizacije nije uspio više. „Bitno mi je da su ostali učesnici imali prostora za slikanje i da ih je ovo mjesto inspirisalo“, kaže Dizdarević. On ističe da će ova manifestacija od iduće godine dobiti novo ime. „Neće to više biti likovna kolonija. Od iduće godine ova manifestacija će se odvijati pod novim imenom i biće to Internacionalni likovni susreti.“ Dizdarević kaže da je do sada nastalo oko 70 djela, što skulptura što slika, koje će bti u prilici prvo da vidi bjelopoljska publika, a nakon toga podgorička i barska. „Zahvaljujem se kolegama što su učestvovali i obezbijedili jedan zaista prijatan doživljaj oku. Obzirom da je ovo četvrta godina našeg okupljanja, to već ima naznaku tradicije i, uz dobru podršku ljubitelja umjetnosti, projekat će, najvjerovatnije, živjeti i dalje“, kaže Dizdarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari