Bivša predsednica Republike Srpske Biljana Plavšić doputovala je juče po podne oko 14 časova avionom Vlade Republike Srpske u Beograd iz Švedske, gde je odslužila dve trećine 11-godišnje kazne na koliko je osuđena pred Haškim tribunalom za zločine nad nesrbima tokom rata u BiH.

Do svog stana na Vračaru u Beogradu dopratili su je premijer Republike Srpske Milorad Dodik, rođeni brat i njegova supruga.

Pratnju vozilima Republike Srpske obezbeđivalo je desetak pripadnika policije, dok su ispred ulaza u zgradu stajali policajci u civilu. Ispred stana nije bio organizovan doček, izuzev spontane reakcije harmonikaša, što svakodnevno svira na obližnjem uglu sa Makenzijevom ulicom, koji joj je posvetio pesmu „Nema raja bez rodnog kraja“.

Kao i na Aerodromu „Nikola Tesla“ ona nije želela da daje izjave. Na pitanje novinara kako se oseća, ona je odgovorila: „Slobodno“. Dodala je da je tokom leta smišljala šta da kaže, ali da nije našla prave reči, te da će se uskoro obratiti javnosti. U izjavi Radio-televiziji Srbije ispred stana na Vračaru, ona je rekla da će ostati sa porodicom u Beogradu, ali da „jedva čeka da ode u Banjaluku i vidi prijatelje“.

Dodik je naglasio da je konačno došao dan kada je Biljana Plavšić na slobodi, da joj sada predstoji da se privikne na civilni život, a da nepravdu koja joj je učinjena i zatvorske dane zaboravi što pre.

– Biljana je slobodna po svim, pa i Božjim zakonima. Sve što sam imao da kažem o presudi govorio sam u prošlosti. Drago mi je što sam bio među ljudima koji su doprineli da joj zatvorski dani budu što prijatniji. Sada joj predstoji odmor i adaptacija na normalan život u Beogradu, a očekujem da tokom sledeće sedmice dođe i u Banjaluku – istakao je Dodik.

Danasu je u Ministarstvu unutrašnjih poslova rečeno da Biljani Plavšić zasad nije dodeljeno policijsko obezbeđenje. Naš sagovornik ističe da MUP preduzima mere u cilju zaštite Plavšićeve, ali da joj tek nakon bezbednosne procene i eventualnog zahteva, može biti dodeljeno policijsko obezbeđenje. Zasad, tvrde izvori Danasa, nema niti pretnji, niti indicija da bi mogla biti ugrožena.

Kako nezvanično saznajemo, Tribunal u Hagu Srbiji nije dostavio nijedan zahtev po pitanju Plavšićeve, odnosno ona nikom od državnih organa ne mora da se javi kada dođe u Srbiji, ali ni kasnije.

Plavšićeva je juče ujutro iz zatvora prevezena na međunarodni aerodrom Arland u Stokholmu.

– Njen pritvor u Švedskoj je okončan kad je ušla u avion i napustila Švedsku – rekao je šef švedske službe za zatvorske i uslovne kazne Lars Nilen.

Biljana Plavšić je, prema navodima lista Dagens Niheter, dovezena u pratnji policijskih vozila na aerodromsku pistu i ukrcala se u avion tipa „cesna“. Po dolasku u na beogradski aerodrom Plavšićeva nije izašla ni na glavni izlaz ni na VIP izlaz, pa novinari pretpostavljaju da je automobil dočekao na pisti.

Svetozar Mihajlović, član Odbora za podršku Biljani Plavšić, izjavio je da će bivša predsednica Republike Srpske koja je puštena iz zatvora, najveći deo vremena provoditi u Srbiji. Mihajlović je novinarima na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“, rekao da ona, pored državljanstva BiH ima i državljanstvo Srbije koje je dobila „u vreme Savezne Republike Jugoslavije“, odnosno pre nego što je optužena za ratne zločine.

On je apelovao na medije da je ostave na nekoliko dana „da se posveti porodici i odlasku u crkvu“. Nakon toga, kazao je, ona će posetiti Banjaluku i Bijeljinu, gde će prisustvovati promociji knjige koju je napisao sveštenik sa kojim je kontaktirala dok je bila u zatvoru. To će, kako je naveo, biti prilika da se ona obrati medijima.

Mihajlović je dodao da se proteklih nekoliko dana nije čuo sa Plavšićevom objašnjavajući da bivša predsednica RS nije imala potpuno slobodnu komunikaciju već je mogla samo da zove brata i snaju.

Advokat Toma Fila izjavio je juče da je pravna pozicija nekadašnje predsednice Republike Srpske Biljane Plavšić ista kao da je izdržala celu kaznu i da je niko više ne može vratiti u zatvor.

– Shodno pravilima Haškog tribunala, uslovni otpust posle izdržane dve trećine kazne dozvoljava se haškim osuđenicima gotovo bez izuzetka, mada nije automatsko pravilo. Plavšićeva je izdržala kaznu. Njena pravna pozicija je ista kao da je izdržala celu kaznu. Niko ne može da je vrati nazad – rekao je Fila Tanjugu. On je ukazao da uslovni otpust, prema pravilima Tribunala, nije beneficija, već pravo koje pripada svakom osuđenom pred tim sudom, koji posle dve trećine izdržane kazne može da izađe, zahvaljujući svom ponašanju u zatvoru.

Švedska vlada donela je odluku o puštanju na slobodu Biljane Plavšić prošlog četvrtka nakon što je Haški tribunal sredinom septembra odobrio prevremeno puštanje na slobodu bivše predsednice RS.

Plavšićeva se dobrovoljno predala sudu u Hagu odmah pošto je optužena u januaru 2001. Ona je u Tribunalu osuđena po optužbama za genocid, zločine protiv čovečnosti i zločine nad Bošnjacima i Hrvatima u BiH tokom 1991. i 1992, kao i za kršenje Ženevske konvencije.

 

Poslanici o oslobađanju

* Dragan Todorović, potpredsednik Srpske radikalne stranke: Biljana Plavšić je nanela nemerljivu štetu Republici Srpskoj i srpskom narodu, posebno onima koji su bili optuženi pred Haškim tribunalom i koji su zbog njenog svedočenja osuđeni na dugogodišnje kazne zatvora.

* Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije: Ja sam sa Biljanom bio dobar prijatelj i sigurno ću je posetiti kad bude došla, biće mi drago da je vidim.

* Jelena Trivan, poslanica Demokratske stranke: Tu nema šta da se kaže, ja sam protivnik komentarisanja sudskih odluka i presuda, sud je odlučio da ona bude osuđena i puštena.

Komšić neće u Švedsku

Sarajevo – Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić otkazao je posetu Švedskoj koja je bila planirana za početak novembra, zbog odluke švedske vlade da haška osuđenica Biljana Plavšić bude prevremeno puštena na slobodu. „Posebno se ima u vidu da je švedska vlada to htela učiniti, a ne da je bila prisiljena“, saopštio je juče Komšić. On je dodao da se, prema zakonu, oslobađanje zatvorenika nakon izdržane dve trećine kazne „ne podrazumeva, već postoji samo kao mogućnost“. Beta

Zatvorenici zašili sebi usta zbog oslobađanja

Sarajevo – Veća grupa osuđenika u zatvoru u Zenici zašila je sebi usta u znak protesta zbog puštanja bivše predsednice RS Biljane Plavšić iz zatvora, javljaju juče sarajevski mediji. Zatvorenici protestuju što je Biljana Plavšić amnestirana za jednu trećinu kazne dok se zatvorenicima u Zenici ta prava uskraćuju, navode mediji. „U toku su razgovori s osuđenim osobama. U njima učestvuju odgajatelji i komanda straže“, saopštila je uprava zatvora u Zenici. Zenički zatvorenici takođe traže pomilovanje, uslovni otpust, ali i manje oštre mere vanzavodskih pogodnosti, javljaju sarajevski mediji. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari