Ovih vrelih letnjih dana među žiteljima Požarevca ponovo kola ideja o neophodnosti formiranja gradske plaže koju je, argumentovano i slikovito, neformalno predstavila grupa stručnjaka iz oblasti turizma, prostornog planiranja i urbanizma pa su svi oduševljeni ovim sasvim realnim a tako nasušnim projektom.

Plaža bi bila smeštena na kristalno bistrom jezercetu, napuštenom nakon eksploatacije šljunka, sedam kilometara udaljenom od varoši, u prostoru moravske Lagune nedaleko od ergele „Ljubičevo“ sa brojnim, maštovito kreiranim, turističko-rekreativnim sadržajima. Jezero je dugačko 300 metara a široko od 30 do 60 metara sa ukupnom površinom od 12.000 kvadrata i obimom od 700 metara. Uređejem priobalja sa senovitim šumarcima bili bi stvoreni uslovi za kupanje, kampovanje i razonodu čak 5.000 građana koji sada radi takvih potreba putuju preko 70 kilometara (u oba smera) do Srebrnog jezera.

Dobronamerni predlagači aktivirali su ideju vremešnu nekoliko decenija, za koju nijedna vlast nije imala dovoljno sluha, detaljno razradili mogućnosti da se gradska plaža formira sredstvima koja su sasvim prihvatljiva s obzirom na značaj projekta kao i mogućnosti da se čitav kompleks racionalno eksploatiše pa čak samog sebe izdržava uz mogućnost ostvarivanja profita u bližoj perspektivi. Kupalište sa kompletnom infrastrukturom razvijalo bi se u nekoliko etapa postavljanjem toaleta, svlačionica, tuš kabina, malih skakaonica, ugostiteljskih objekata, tobogana, trim staze, mini-golfa i drugih terena za sport i rekreaciju.

Predviđena je mogućnost prepumpavanja vode u Moravu, udaljenu samo 60 metara, radi maksimalne čistoće iz podzemnih izvora, zatim grejanje dela kupališta solarnom energijom -„termalno kupalište“ kao i „blatište“ sa lekovitom moravskom vodom za suzbijanje reumatičnih i drugih tegoba.

Znalački i stručno je razrađena mogućnost faznog uređenja terena čitavog kompleksa a u perspektivi je predviđeno povezivanje gradske plaže sa obljižnjom Ergelom „Ljubičevo“, koja ima sopstvene atrakcije, stazama za bicikliste i pešake kao i fijakerima ili posebnim vozićem.

Razgaljeni samom idejom o lagodnoj a bliskoj plaži i ohrabreni argumentovanim obrazloženjima, oduševljeni građani Požarevca očekuju da se predlog što skorije i zvanično nađe pred nadležnim organima lokalne samouprave.

Lekovita Morava

Najveći problem ranije formiranih plaža na Moravi bila je brza voda, muljevita, sa virovima i mehaničkim nečistoćama (granje, kese, flaše…). Iz ovog razloga na našim rekama, a posebno na Moravi je bilo bezbroj slučaja davljenja. Jedino bezbedno kupalište se može formirati u stajaćoj vodi na ograničenom i dobro kontrolisanom prostoru.

Takođe, kvalitet vode Velike Morave je mnogo bolji nego što se to u narodu smatra. Nije dovoljno poznato da se infiltracionim bazenima izvorišta „Ključ“ upumpava voda iz Morave da bi se poboljšao kvalitet vode sa izvorišta. Pored toga, pritoke Velike Morave su izvorske vode iz 21 lekovite banje Srbije. Po mišljenju upućenih Morava je jedna od najzdravijih i najlekovitijih reka u Evropi.

Prednosti formiranja plaže van toka reke Morave u postojećem jezeru neposredno pored reke je u tome što se voda prirodnim putem može filtrirati od mulja i drugih mehaničkih nečistoća, pri čemu je voda stajaća, mirna i kupalište se može formirati prema projektu i sa više različitih sadržaja koji omogućavaju bezbedno i ugodno kupanje uz bezbroj mogućih atrakcija.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari