Iako grad na Savi Šabac još uvek nema pristojnu gradsku plažu, i ova kupališna sezona protekla je malom broju kupača koji su se okupljali na plaži Stari grad. Osnovni problem je mulj koga nanosi reka, a ove godine zbog visokog vodostaja nije ni čišćen.

Takođe, nedostaju i određeni sadržaji koji bi pratili kupače i doprineli lepšem provodu u vrelim danima. Još pre Drugog svetskog rata Šabac je imao čak tri uređene plaže, a sve do sedamdesetih godina postojala je gradska plaža na kojoj se okupljalo na hiljade Šapčana. Izgradnjom obaloutvrde nestali su ti raniji sadržaji, a novi nisu stvoreni. Da se može bolje i lepše, pokazuje plaža u Sremskoj Mitrovici gde se okupljaju brojni kupači, i gde sve vri u prijatno uređenom kupalištu. Kao prvo, kako stari Šapčani često ističu, potrebno je izgraditi naper uzvodno, kod železničkog mosta. To nije veliki izdatak, a mulj bi se odbacivao prema kanalu i ne bi se taložio na obalu. Sa čistijom vodom bilo bi sve se drugačije, a naravno trebalo bi i priobalni deo posuti peskom. Godinama se sredstva iz gradskog budžeta izdvajaju za tzv. odmuljavanje, a problem se ne rešava. A da se greši, greši se, jer su, na primer, data velika sredstva, nekoliko hiljada evra za fontanu u Savi, ali je ona odneta u velikoj poplavi pre tri godine. I dok grada ne dobije pravu gradsku plažu, Šapčani se snalaze na obalama Tabanovačke šljunkare, udaljenoj šet kilometara od grada. I ovde nema uređenih prilaza, tuševa, kafića, toaleta, ali je voda izuzetno bistra.

Ono što najviše boli Šapčane jeste nedostatak zatvorenog bazena. Bazen u okviru SC“Zorka“ prestao je sa radom 2005. godine, i uprkos brojnim projektima i najavama Šapčani ni dan-danas nemaju bazen. Bilo je predloga da se kompleks bazena izgradi u Starom gradu, ali s obzirom na visoku cenu odustalo se od toga i odlučilo na temeljnu rekonstrukciju bivšeg bazena. Ta investicija u predračunu stajala je oko 300 miliona dinara, od čega je jedan deo trebalo da bude pokriven iz republičkog budžeta. Međutim, stalo se kod najvažnijih radova, a gradska uprava obećala je da će bazen biti gotov naredne godine. I dok okolna mesta, Vladimirci, Bogatić, Lipolist, Koceljeva, pa čak i neka sela imaju svoje bazene, Šapčani dugo, dugo čekaju svoj gradski bazen. Doduše, izgrađen je bazene u okviru TSC“Krsmanovača“, ali je on u privatnom vlasništvu i tu su ulaznice skuplje nego šo je to slučaj za gradske bazene u Loznici, Kragujevcu, Valjevu….

Tradicija

I pored svega Šabac ima dugu i uspešnu plivačku tradiciju, pored ostalog najznačajniji domaći maraton Jarak-Šabac, vateroplisti i članovi plivačkog kluba treniraju na bazenu u Obrenovcu. Sa bazenom bilo bi sve mnogo drugačije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari