Osmi put po redu najbolji dirigent današnjice Zubin Mehta održaće gala humanitarni koncert s Beogradskom filharmonijom (BF) u nedelju na Kolarcu, kada će izvesti poslednju Mocartovu i prvu Malerovu simfoniju. Osvedočeni prijatelj Filharmonije stiže u Beograd uprkos nedavnoj operaciji kolena i posle dobrotvornih koncerata u Napolju i Madridu.

                       P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Kao i svaki put, pomoći će Beogradskoj filharmoniji, odricanjem od honorara čiji će prihod biti uplaćen na ime Fondacije ovog orkestra čiji je i počasni predsednik. Jedinstveni odnos koji Mehta ima s Filharmonijom datira još od njegovog prvog angažmana s ovom kulturnom institucijom 1958. godine, a radost saradnje sa ovdašnjim muzičarima ima veze i sa tim što mu je dok je studirao u Beču cimer bio dirigent Borislav Pašćan. Tada je, prema sopstvenim rečima, zavoleo i srpske delikatese – ajvar i pršutu – mada kao rođeni Indijac ipak najviše voli ljute papričice, koje uvek nosi sa sobom. S njim je uvek i amajalija s likom Zaratustre, uspomena od majke, koji neizostavno nosi na reveru i za vreme nastupa.

Rođen je u Bombaju 29. aprila 1936. godine u imućnoj porodici i pod uticajem oca , violiniste i osnivača Simfonijskog orkestra iz Bombaja, Mehta se opredelio za muziku. Prethodno je želeo da studira medicinu. U Beču gde je studirao muziku pored časova dirigovanja, učio je i kontrabas. Ne računajući saradnju sa Izraelskom filharmonijom, čiji je doživotni umetnički direktor, Mehta se 13 godina nalazi čelu NJujorške filharmonije što je najduže u istoriji ovog orkestra. Šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih vodio je orkestar iz Montreala, Losanđelesku filharmoniju, u kojoj je i dalјe aktivan.

Jedini je iz sveta klasične muzike koji ima zvezdu na Bulevaru slavnih. Imao je dva braka a od 1969, je oženjen s Nensi Kovak, nekadašnjom glumicom. U biografskoj knjizi „Partitura mog života“ zapisao je da se već 50 godina bavi najlepšim zanimanjem na svetu. “Ja sam dirigent. Stalno sam okružen svetom remek-dela, svetom lepote…Dozvolite mi jedno, ne baš ozbiljno, poređenje: sebe u ulozi dirigenta često doživljavam kao ljubaznog policajca u kulturi koji ukazuje put i dovodi sve u red…Dirigent mora da bude savest orkestra„ napisao je, između ostalog, Mehta, koji osim umetničke savesti, može da se podiči i značajnim humanitarnim angažmanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari