Oni su tajna plemenska milicija, kontroverzni proizvod američkih komandanata u Avganistanu kreiran ne bi li se produbio lokalni otpor prema talibanima.

Tajno formirane jedinice u cilju zaštite seljana u nemirnoj dolini na jugu Avganistana, tema su o kojoj američki zvaničnici i komandanti specijalnih snaga ne žele da govore. No, vest o postojanju ovih snaga, koja je najpre obelodanjena u britanskim medijima, ukazuju da jedinice više nisu tajna.

Dok patroliraju selima blizu ključnog južnog grada Kandahara, borci moraju da nose svetložute svetleće pojaseve kako ih neko ne bi pobrkao sa talibanima. Na taj način lakše ih je razlikovati od neprijatelja odevenih u tradicionalnu avganistansku odeću sa automatskom puškom Ak-47 preko ramena. Svesni da bi se neprijatelj vrlo lako mogao domoći takvih pojaseva, budući da je kamuflaža njihova standardna taktika, stoga pripadnici plemenske milicije svakog jutra i večeri prolaze kroz proces prozivke i prebrojavanja.

Amanulah Rahmani, avganistanski vojni zvaničnik raspoređen u ovoj oblasti, kaže da je formiranje ovakve jedinice velika greška. „Ovo je američka ideja, ali plašim se da će talibani iskoristiti sve to. Oni lako mogu nabaviti oružje, šetati okolo i predstavljati se kao pripadnici milicije“, kaže Rahmani. Džozef Brenon, komandant američkih regularnih trupa koje deluju u ovoj oblasti, kaže da je program pokazao znake uspeha te da su ove snage angažovane na još osam različitih lokacija širom Avganistana.

Spekuliše se da je tvorac plana o formiranju ovakvih jedinica Stenli Mekristal, američki komandant u Avganistanu. Sedište jedinice izvan je kontrole NATO, i u nadležnosti komande specijalnih snaga SAD. Pojedini stručnjaci zagovaraju angažovanje ovakvih milicija, navodeći da su one pomogle uspostavljanju bezbednosti u Iraku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari