Članovi Plenuma studenata Filozofskog fakulteta u Beogradu odlučili su da prekinu blokadu zgrade i tako omoguće da se od danas nastava na ovom fakultetu normalno održava, potvrdila je za Danas jedna od članica Plenuma. Nastave na ovoj visokoškolskoj ustanovi juče nije bilo, jer su članovi Plenuma, kako tvrdi naša sagovornica, „čistili učionice i stvarali uslove da od petka počnu predavanja“.


Ona je navela da studenti neće odustati od protesta i da će ostati u učionici 101, ali da će tek odlučiti na koji način će nastaviti da se bore za ostvarenje svojih zahteva. Plenum očekuje da uprava Filozofskog fakulteta povuče krivične prijave i prekine disciplinski postupak koji je pokrenula protiv nekoliko studenata.

– Krivične prijave više nisu u našoj moći. One su podnete jer je došlo do fizičkog napada. Jedan student je skočio na leđa radniku obezbeđenja i davio ga. To se ne može anulirati, a onaj protiv koga je postupak pokrenut može da se brani – istakla je za Danas Vesna Dimitrijević, dekan Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Komentarišući najavu Plenuma da će od danas omogućiti održavanje nastave, ali da će studenti nastaviti protest u jednoj učionici, Dimitrijevićeva je navela da je „Savet Filozofskog fakulteta već odredio da nastava neće biti normalizovana na pravi način ako Plenum nastavi sa aktivnostima“.

Ona je istakla da će odmah po otpočinjanju nastave biti napravljen plan nadoknade izgubljenih časova. Planirano je da deo časova bude nadoknađen radnim subotama i nedeljama do Nove godine, a drugi deo tokom trajanja januarskog raspusta.

Istovremeno, studenti koji se protive blokadi održali su juče u podne protest na Platou ispred Filozofskog fakulteta. Više od stotinak njih pozivalo je svoje kolege da izađu iz zgrade, prekinu protest i omoguće studentima da redovno pohađaju nastavu.

– Za koje ste se uslove izborili? Šta ste postigli u protekle tri nedelje, osim što ste napravili podelu među samim studentima – poručio je Nemanja Dević, predstavnik studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta, kolegama koji su bili u zgradi. On je zatražio od uprave fakulteta da omoguće održavanje nastave studentima koji žele da idu na predavanja.

– Pozivam dekana Filozofskog fakulteta, Vesnu Dimitrijević, da podnese ostavku ukoliko ne može da obezbedi neometano odvijanje nastave – uzviknuo je Dević.

Ovaj poziv zdušno su podržali svi studenti, kako oni koji su protestovali protiv blokade, tako i oni koji su blokirali fakultet u protekle tri nedelje.

Ipak, ovo je bila jedina poruka oko koje su se studenti usaglasili. „Izgubili smo vreme, izgubili smo slobodu“, uzvikivali su studenti ispred fakulteta, uz povremeno dobacivanje „Bando crvena“. Članovi Plenuma su odgovarali – Ako smo crveni zbog socijalnih zahteva, neka smo crveni, a potom zapevali himnu Sveti Sava, uz uzvike „Dole školarine“. U jednom momentu na Platou ispred Filozofskog fakulteta grupa mladića je zaigrala fudbal, a obe „strane“ studenata prozivale su jedni druge da ih nema dovoljno za fudbalsku utakmicu.

Miljana Poplašen, studentkinja Filozofskog fakulteta, rekla je za Danas da ne postoje „strane“, da je većina studenata saglasna sa zahtevima koje su članovi Plenuma izneli, ali da se protivi blokadi fakulteta i obustavi nastave. Njen kolega Milan Vukašinović kaže da je tužno što se studenti sukobljavaju.

– Više od hiljadu studenata potpisalo je peticiju za podršku zahtevima, koja je kasnije preimenovana u podršku blokadi. To je zloupotreba onih studenata koji su stavili potpis, a fakultet je izgubio autonomiju onog momenta kada je otvorio vrata svim nezadovoljnim grupama, odnosno kada je Plenum Filozofskog fakulteta postao Plenum na Filozofskom – ukazuje Vukašinović.

Ministarstvo i BU osudilo upad u Rektorat

Ministarstvo prosvete i nauke i Beogradski univerzitet osudili su prekjučerašnji upad u Rektorat Univerziteta u Beogradu i nasilničko ponašanje lica koja su tom prilikom fizički povredila zaposlenog u Rektoratu. „Ovakav vid nasilnog ponašanja predstavlja udar na autonomiju i dostojanstvo Univerziteta“, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete i BU.

Zahvalnost rektora i zamrzavanje blokade

Rektor Beogradskog univerziteta Branko Kovačević zahvalio se juče studentima koji su prekinuli blokadu Filozofskog fakulteta i najavio zajednički sastanak za sledeću nedelju, na koji će pozvati ministra prosvete i nauke Žarka Obradovića. Nakon sastanka sa članovima plenuma, Kovačević je ocenio da su studentski zahtevi legitimni i legalni i da podržava suštinu njihovog protesta, ali ne i formu, odnosno način na koji žele da ostvare te zahteve.

Iako su članovi plenuma juče u toku dana najavili prekid blokade Filozofskog fakulteta, nakon sastanka sa rektorom su istakli da je blokada zamrznuta i da su upravi fakulteta dali rok da reši njihove zahteve do kraja prvog semestra. Ukoliko se to ne dogodi studenti najavljuju nastavak protesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari