U notesima Igora Štimca i Siniše Mihajlovića uoči jednog od najvažnijih mečeva u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine imena golmana napisana su „boldiranim“ slovima. Obojici je jasno da će svaki njihov potez, parada i istrčavanje biti praćeni pod lupom, jer samo jedan kiks na golmanskoj liniji može ekipu odvesti u rezultatski sunovrat.

Selektor Hrvatske gotovo da nema nikakvih nedoumica s obzirom na to da Stipe Pletikosa već godinama pruža dobre partije u nacionalnom dresu, naročito na velikim takmičenjima. Na drugoj strani Mihajlović je u nedoumici jer su Stojković i Brkić golmani sličnog profila, sigurni na „crti“, ali i nepouzadani kada je reč o istrčavanjima. Iskustvo je na strani golmana Partizana, ali sama činjenica da je Brkić „jedinica“ na golu Udinezea stavlja mladog čuvara mreže u ravnopravan položaj sa prekaljenim golmanom iz Humske.

– Poznato je da su dobri golmani pola tima, a u vezi sa tim trebalo bi napomenuti da je Pletikosa iskusan čuvar mreže, koji ima kontinuitet i gotovo je uvek u reprezentaciji jedan od boljih pojedinaca. Za Hrvatsku je i olakšavajuća okolnost to što Pletikosa u poslednje vreme standardno brani u ruskom šampionatu. Stipe je dobar na crti, miran, smiren, drži formu i koncentraciju i veoma je odgovoran. Nastupi na velikim takmičenjima sa reprezentacijom za njega su od izuzetnog značaja. Sa druge strane, ne znam puno o srpskim golmanima, čuo sam za Brkića zato što je došao umesto Handanovića i sigurno poseduje kvalitet – analizirao je Marijan Jantoljak, jedan od najboljih hrvatskih golmana.

Većina fudbalski stručnjaka sa obe strane autoputa „Bratstvo i jedinstvo“ prognozirala je da će nijanse odlučivati u petak, mada kroz njihove izjave provejava mišljenje da je Hrvatska u prednosti.

– U fudbalu se nikada ne zna, detalji mogu odlučiti pobednika, mada sam mišljenja da je Hrvatska bolja i iskusnija ekipa. Srbija ima kvalitet, međutim pitanje je kako će selektor Mihajlović ukombinovati tim. Ne bih o pojedincima, ali nema sumnje da srpski igrači koji nastupaju u inostranstvu zaslužuju poštovanje i respekt. Utakmica će biti puna naboja i upravo u tom segmentu do izražaja može doći veća uigranost hrvatske selekcije – zaključio je čuveni as Rijeke.

Džajić je u pravu

– Slušao sam Dragana Džajića pre neki dan i mislim da je potpuno u pravu. U fudbalu je veoma teško predvideti stvari i prognozirati krajnji ishod. Brojni detalji mogu biti od presudnog značaja. Iskustvo je na strani Hrvatske, ali i Srbija ima kvalitet – jasan je Jantoljak.

Dva dobra golmana

– Još u moje vreme golmani su bili gotovo pola ekipe. Za svaki tim je bilo važno da ima dvojicu podjednako dobrih čuvara mreže. Mislim da je slična situacija i danas, jer to omogućava treneru da ima lakši pristup prilikom odabira golmana za utakmicu – naveo je Jantoljak koji je više od decenije branio za Rijeku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari