Rozen Plevnelijev, bivši preduzetnik i ministar za regionalni razvoj, ubedljivi je pobednik drugog kruga predsedničkih izbora u Bugarskoj. Pobedom Plevnelijeva vladajuća partija Građani za evropski razvoj Bugarske, poznata kao GERB, učvrstila je svoju vlast, što će joj olakšati sprovođenje bolnih ekonomskih reformi. Socijalistički kandidat Ivajlo Kalfin, član Evropskog parlamenta i bivši šef bugarske diplomatije priznao je poraz.


Iako je veći deo nadležnosti u rukama premijera i parlamenta, predsednik je na čelu oružanih snaga, ima pravo veta u zakonodavstvu i potpisuje međunarodne sporazume. Plevnelijevu je popularnost donela realizacija velikih infrastrukturnih projekata dok je bio ministar za razvoj.

Plevnelijev je obećao da će se zalagati za smanjivanje budžetskog deficita i težiti politici koja će ići na ruku razvoju biznisa. Takođe je rekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći za reforme u pravosuđu i zdravstvu. „Evropska budućnost Bugarske podrazumeva da predsednik treba da garantuje podjednake šanse za razvoj svih regiona u zemlji“, izjavio je Plevnelijev.

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da Bugari izborom Plevnelijeva „podržavaju stabilnost zemlje i njen evropski razvoj.“ U Bugarskoj je prosečna mesečna zarada 426 funti (486 evra), stopa nezaposlenosti 11,7 odsto, dok je nivo korupcije visok. Izborni pobednik će za državnim kormilom zameniti Georgija Parvanova, bivšeg lidera Socijalističke partije, koji je često kritikovao Vladu i koristio ovlašćenja da stavi veto na određene zakone ili na imenovanja diplomatskih predstavnika. Parvanov je na čelu države proveo dva petogodišnja mandata, što je zakonski maksimum. Ukoliko zvanični rezultati potvrde trijumf Plevnelijeva, on će na dužnost stupiti 23. januara.

Čestitka Tadića

Predsednik Srbije Boris Tadić čestitao je juče Rosenu Plevnelijevu pobedu na izborima za predsednika Bugarske, saopšteno je iz Tadićevog kabineta. „U ime građana Republike Srbije i u svoje lično ime upućujem Vam najiskrenije čestitke povodom pobede na predsedničkim izborima. Siguran sam da će Vašim izborom saradnja dve zemlje nastaviti da se razvija i jača u svim oblastima od zajedničkog interesa’’, poručio je u čestitki predsednik Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari