Plivanje za časni krst 1Foto: Fonet/AP

Danas se u mnogim gradovima Srbije plivalo za Časni krst.

Povodom velikog hrišćanskog praznika Bogojavljenja, danas je, u organizaciji hrama Svetog Đorđa, gradske opštine Čukarica i JP „Ada“, na beogradskoj Adi Ciganliji održano tradicionalno 19. plivanje za Časni krst.

Uprkos temperaturi vazduha od minus dva i vode od tri stepena Celzijusa i ledenoj košavi, 60 takmičara, plivalo je za veru, čast i prestiž.

Najuspešniji u tom poduhvatu bio je kadet četvrte godine Vojne akademije Aleksa Dragaš, koji je prvi preplivao stazu dugu 33 metra, koja simbolično predstavlja Isusove godine.

Nakon pobede Dragaš je istakao da su mu je čast što je imao priliku da pliva kao predstavnik Vojske Srbije, ujedno i kadet Vojne akademije.

– Zahvalan sam profesorima i trenerima koji su mi omogućili uslove za trening i pripreme za ovo nadmetanje, kao i kolegama koji su danas takođe plivali – rekao je budući oficir Vojske Srbije.

U prisustvu patrijarha Irineja, veliki broj učesnika centralne svečanosti, kojom se tradicionalno obeležava Bogojavljenje, zaplivalo je danas Dunavom za krst, a najbrži je bio profesionalni kaskader Siniša Ivanović.

On je istakao da su svi pobedili, jer su bili dovoljno hrabri da uđu u deo reke sa kojeg je uklonjen led, navodeći da se za plivanje za Bogojavljenski krst prijavilo više od 300 učesnika, mada misli da ih je bilo i više.

Prijavljeni su u vodu ulazili kako su dolazili do ivice keja, jer ih je bilo previše da to urade istovremeno, ali i očito pokazujući da im je najvažnije već to što su deo svečanosti, a ne takmičenje.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve uručio je Ivanoviću poseban krst sa željom da ga on čuva, a dao mu je i priznanje zbog toga što već 20 godina učestvuje u plivanju za Bogojavljenski krst.

 

Na Dunavskom keju više stotina Kladovljana na minus tri bodrilo je petoro učesnika tradicionalne, 22. Bogojavljenske trke za Časni krst u kojoj je pobedio Nebojša Klencovljević (23) iz Novog Sipa.

On je brže od drugoplasiranog Miloša Pantelića (26) iz Kladova i Miodraga Janjića koji je bio treći, preplivao stazu dugu 33 metra i time osvojio zlatni krst i novčanu nagradu u iznosu od 15.000 dinara. Po četrnaesti put među odvažnim plivačima bila je i Svetlana Vuković (50) inače rekorderka u Bogojavljenskom plivanju u Kladovu. Pokrovitelj takmičenja je lokalna samouprava , a darodavac zlatara „Auro“.

Plivanje za časni krst 2

Foto: J.B.K.

Rekordnih 51 takmičar, među kojima i jedna devojka, plivalo je danas u Đetinji na gradskoj plaži u Užicu za Časni krst, a pobednik trke je Dragan Matić maturant Užičke gimnazije.

Drago mi je što sam učestvovao u ovoj velikoj verskoj manifestaciji. Hladnoća se ne oseća u žaru borbe da se ispliva do kraja i osvoji Časni krst. Učestvovaću i narednih godina, rekao je Matić kojem je ovo drugo učešće, a prva pobeda.

Matić već šest godina trenira plivanje u užičkom klubu Sloboda.

Bogojavljenskoj trci u Užicu prethodila je litija kroz grad od crkve Svetog Đorđa do gradske plaže.

Manifestaciju je organizovalo preduzeće „Veliki park“, pod pokroviteljstvom grada Užica i uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve.

Pobednik bogojavljenskog plivačkog takmičenja za Časni krst u Smederevu je Bogdan Milošević (25) iz tog grada, koji je bio uspešniji od svojih godinu dana starijih sugrađana, drugoplasiranog Marka Stefanovića i Stefana Jezdovića i Velibora Vlahovića, koji su podelili treće mesto.

Na otvorenom bazenu na Jugovu kod Smedereva, koji je juče, prema rečima organizatora “za svaki slučaj” hemijski dezinfikovan, danas u podne održano je tradicionalno bogojavljensko takmičenje u plivanju za Časni krst, u organizaciji Odbora za negovanje pravoslavne tradicije i Crkvene opštine Smederevo.

Za plivačko takmičenje ove godine se prijavilo 12 takmičara, među kojima je bila, i čitavu stazu isplivala, prvi put i jedna devojka iz grada na Dunavu – Nina Pavlović (20), svetska i vicešampionka Evrope u lou kik boksu, koju su organizatori posebno nagradili.

Novina od ove godine je i dar proslavljenog smederevskog vajara Zorana Kuzmanovića – krst izliven u istoimenoj umetničkoj radionici, izjavio je za Danas Zoran Ignjatović, predstavnik Odbora za negovanje pravoslavne tradicije u tom gradu.

Časni krst prelazi u trajno vlasništvo smederevskog pobednika od 2015. godine, kada je prvi do krsta doplivao Mladen Savić iz Smedereva, kao i prošlogodišnjem najuspešnijem Smederevcu, Tomislavu Popoviću.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari