„Roštiljijada“, najveća privredno-turistička manifestacija u Leskovcu, odvija se u znaku rekorda. Istinski majstori roštilja Goran Todorović i Ivan Đorđević, zaposleni u restoranu MK u Leskovcu, napravili su pljeskavicu tešku 51 kilogram, prečnika 130 centimetara.

Tako je prošlogodišnji rekord premašen za dva kilograma. Naravno, rekorderi su pobrali aplauz publike, ali, nažalost, neće ući u Ginisovu knjigu rekorda, jer ovogodišnje takmičenje, kao i prethodna, nije pratila posebna komisija ginisovaca.

Ono što se zna, bar nezvanično, jer drugačijih objašnjenja organizatora nije bilo, jeste da je trebalo izdvojiti 20.000 evra da bi se platio rad Ginisovog stručnog žirija, ali organizator „Roštiljijade“, Turistička organizacija Leskovca, nije imala toliko para. To je pomalo čudno, pogotovo ako se zna da su upravo iz te organizacija davno saopštili da ima dovoljno novca i da će ove godine „Roštiljijada“ poslovati pozitivno.

Ove godine je takođe bilo vrlo zanimljivo i takmičenje roštilj majstora „Dragi Gligorijević Bure“. Stručni žiri je za najbolje majstore roštilja proglasio Sašu Pešića i Slađana Stojanovića, ugostitelje motela „Predejane“, a Marko Cvetković i radnici mesare „Produkt“ u Leskovcu osvojili su zlatnu medalju za najbolju pljeskavicu i najbolji ćevap. Istovremeno, za najbolje inovatore u pripremanju jela sa roštilja proglašeni su roštiljdžije iz sofijskog restorana „Zlatna skara“ Milena Žarkova i Vladica Stanković.

Ovogodišnja „Roštiljijada“ protiče kako su organizatori zamislili. Ima mnogo gostiju iz zemlje i sveta, svi hoteli u gradu i okolnim mestima su popunjeni, ali zbog relativno lošeg vremena verovatno neće biti oboren prošlogodišnji rekord od 500.000 posetilaca.

Poklon rekordera

Ovogodišnja najveća pljeskavica, zajedno sa ogromnom lepinjom, koja je teška 30 kilograma, rad leskovačkog pekarskog preduzeća „Umipek“, podeljena je gostima „Roštiljijade“. Pljeskavica je napravljena od originalnog mesa, koje je pripremljeno u Leskovcu. Inače, sama priprema pljeskavice trajala je jedan sat, koliko je bilo potrebno i da se ispeče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari