Izložba fotografija „Izrazi negodovanja“ autora Vasa Kneževića iz Pljevalja, otvorena je prošle nedelje u Galeriji „RasArt“ u Briselu i trajaće do 22. oktobra. Ovo je njegova 14 samostalna izložba fotografija.


Izložba fotografija „Izrazi negodovanja“ ima umjetnički i ekološko-edukativni značaj. Fotografije predstavljaju umjetnički prikaz portreta ljudi iz Pljevalja, rudarsko-industrijskog grada u Crnoj Gori, koji svojim izrazima lica pokazuju negodovanje zbog zagađene životne sredine u ovom gradu. Na taj način se na umjetnički način prenosi ekološka poruka, koja će možda biti dalekosežnija nego bilo kakva politička, nevladina ili druga građanska aktivnost u cilju zaštite životne sredine. Pod sloganom „umjetnost štiti životnu sredinu“, ova izložba će biti dobar primjer promocije angažovane fotografije, gdje umjetnik-fotograf svojim djelom pokušava da iskaže određeno činjenično stanje i založi za promjenu u društvu.

Glavni cilj ove izložbe u Briselu jeste da se negodovanje grupe građana prema devastiranju njihovog životnog ambijenta, u kome često profit i eksploatacija imaju primat u odnosu na životnu sredinu, prenese i van granica Crne Gore. Izložbu je otvorila Nikole Sioens, iz EU. Izložbi su prisustvovali predstavnici evropskih institucija, grada Brisela, kao I brojne diplomate. Otvaranju izložbe prisustvovali su i predstavnici internacionalne ekološke organizacije „Prijatelji Zemlje“, kojima se neobično dopala ekološka priča Kneževićevih fotografija, predloživši mu saradnju i mogućnost organizovanja ove izložbe u Parizu. Generalni pokrovitelj izložbe je Ministarstvo kulture Crne Gore. Izložba se organizuje i uz pomoć sponzora: Galerija RasArt – Brisel, Organizacija „Zelena akcija“ iz Zagreba, prestižne novine Evropske zajednice „Diplomatic news“/The International of Europe´s Capital, NVO „Da zaživi selo“ Pljevlja, foto „BONI“, i uz podršku predstavnika Ambasade Crne Gore u Briselu. Vaso Knežević je dipl. ing. pejzažne arhitekture, slikar i fotograf. Rođen 1983. godine u Pljevljima, gdje sada živi i radi jer njegov ga zavičaj najviše kreativno inspiriše. Ekolog je i zaljubljenik u rijeke i ribolov. Dobitnik je likovne nagrade „Pivo Karamatijević“ za grafiku za 2004. godinu, kao i više nagrada za umjetničku fotografiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari