U urbanoj matrici crnogorskih i sandžačkih gradova, jedan od čestih elemenata pored džamija su i Sahat kule.

One su predstavljale nezaobilazni elemenat u katastru nepokretne imovine svakog vakufa. Sahat kule su neizostavno pratile svaku kasabu ili šeher. Srećemo ih u Podgorici, Baru, Ulcinju, Kotoru, Herceg Novom, Prijepolju, Novom Pazaru i drugim mjestima.

Pljevaljska Sahat kula nalazi se u haremu Husein pašine džamije, na udaljenosti od oko 30 metara. Lokacijski okrenuta je prema čaršiji, a glavna fasada joj ima jugo-zapadnu ekspoziciju. U osnovi je kvadratnog oblika 3,65 sa 3,65 metara. Prema vrhu Sahat kule, ove dimenzije se neznatno smanjuju, tako da bočne strane kule imaju gotovo trapezoidni oblik. Visina pljevaljske Sahat kule je impozantna i iznosi 28 metara, što je čini najvišom u Crnoj Gori i Sandžaku.

Satni mehanizam je gotovo istovjetan kao i kod minijaturnih zidnih satova u kućama starih pljevaljskih poprodica. Nakon pauze od skoro trideset godina otkucaji zvona sa pljevaljske sahat kule ponovo su počeli da upozoravaju Pljevljake na prolaznost vremena. Nekoliko pokušaja stavljanja u funkciju u poslednje vrijeme nije uspjelo da pljevaljskoj Sahat kuli udahne dušu. Poznati pljevaljski časovničar Bećir Čengić je 1987. aktivirao je satni mehanizam koji je radio nekoliko mjeseci. Prije pet godina, prilikom radova sanacije stepeništa i zamjene krovnog pokrivača na Sahat kuli, koje je pomogla lokalna uprava, popravljen je satni mehanizam koji su servisirali inžinjeri mašinstva Mustafa Ajanović i Slavko Krezović. Nakon nekoliko mjeseci rada sat je ponovo stao.

Zahvaljujući donaciji Sarajlije Nedžada Bubice, Sahat kula je prije nekoliko dana ponovo počela da radi. Bubica potiče iz stare i ugledne pljevaljske porodice koja je iz Pljevalja odselila u Sarajevo pedesetih godina dvadesetog vijeka. Prije više od dvije stotine godina predak ove porodice Hadži Salih Bubica je na Jaliji pored Breznice sagradio džamiju koje je porušena 1959. godine i zvala se Bubicina džamija.

Nedžad Bubica je prilikom posjete Pljevljima tokom aprila, posjetio Islamsku zajednicu Pljevlja i ponudio svoju pomoć oko aktiviranja Sahat kule. Naišao je na izuzetno razumijevanje, pošto je objekat u vlasništvu Islamske zajednice Pljevlja. Odmah nakon nekoliko dana poslao je iz Sarajeva dvojicu stručnjaka da naprave projekat i snime stanje na licu mjesta, a potom je kontaktirao splitsku firmi Grivi, koja je specijalizovana za ovu vrstu posla. Elektronski satni mehanizam je naručen u Švajcarskoj i dopremljen je direktno u Pljevlja i odmah nakon toga majstori firme „Grivi“ su postavili sat i stavili ga u funkciju. Satom se upravlja navigacijom i najsavremenijom tehnologijom, a zadržani su stari čekić i staro zvono.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari