U okviru projekta „Zaštita oznaka porijekla ili geografske oznake Pljevaljskog sira“, čija realizacija je počela u januaru, Služba za poljoprivredu opštine Pljevlja je organizovala predavanje iz ove oblasti. Nakon predavanja, formirano je Udruženje proizvođača pljevaljskog sira kao grupe koja jedina može podnijeti zahtjev za registrovanje oznake porijekla ili geografske oznake.


Za pomoć u realizaciji zaštite pljevaljskog sira izabrana je konsultantska kuća „Kod“ iz Bijelog Polja. Nataša Vuković, načelnica Odjeljenja za stočarstvo i ruralni razvoj opštine Pljevlja pozdravila je sve prisutne i izrazila nadu da će pljevaljski sir biti jedan od prvih crnogorskih proizvoda koji će imati zaštićeno porjeklo. Prof. dr. Slavko Mirecki je, u prepunoj sali Skupštine opštine, održao dva predavanja na temeu „Tradicionalni mlječni proizvodi u Crnoj Gori“ i „Osnove proizvodnje sira“. Prof. Mirecki je istakao da je zaštita imena pljevaljskog sira veoma važna.

Nakon predavanja, održana je Osnivačka skupština i formirano je Udruženje proizvođača pljevaljskog sira. Za predsjednika Skupštine izabran je Radoš – Bele Vučetić, a predsjednik novoformiranog udruženja je poljoprivrednik iz Kosanice, Vojislav – Vojo Zindović. Projekat je vrijedan više od 12 hiljada evra, realizaciju će pomoći USAID, a određeni iznos sredstava uložiće i opština Pljevlja i Ministarstvo poljoprivrede Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari