U organizaciji Udruženja Pljevljaka u Sarajevu je organizovana izložba pljevaljskih slikara. U salonu reprezentativnog hotela Evropa, brojnoj publici je svoje likovne radove predstavilo devet najpoznatijih pljevaljskih umjetnika.

Okupljeni oko svoje nevladine organizacije Udruženje likovnih stvaralaca Pljevljaka na izložbi su učestvovali: Belis Pojatić, Miomir Damjanović, Ismeta Šahinpašić-Katana, Mišo Todorić, Miloje Radojević, Sadik Bambur, Vaso Knežević, Sabahudin Čole i Nejra Borišić iz Sarajeva. Ispred Udruženja Pljevljaka skup je pozdravio Husein Borišić, a izložbu je otvorio poznati sarajevski glumac, inače Pljevljak, Rade Čolović.

Čolović se zahvalio Pljevljacima što su uprkos svojim obavezama odvojili vrijeme, da bi, kako je rekao: „Ovdje u Sarajevu otvorili i pokazali posjetiocima pljevaljsku dušu, kroz svoje likovne radove“. Predsjednik Udruženja likovnih stvaralaca Pljevljaka, Sabahudin Čole se zahvalio domaćinu i rekao da je ovo prva kolektivna izložba pljevaljskih slikara van granica Crne Gore i najavio da će u narednom periodu sličnih izložbi biti još. „Ne samo u Sarajevu, nego i u drugim većim mjestima, jer to Pljevljaci zaslužuju“, dodao je Čole. Nakon završene izložbe organizovano je „pljevaljsko sijelo“, koje se u Sarajevu tradicionalno održava već više od deset godina.

Pljevaljski slikari su, inače, 29. novembra prošle godine u pljevaljskoj Milet bašti osnovali nevladinu organizaciju Udruženje likovnih stvaralaca. Cilj ove nevladine organizacije je da okuplja sve likovne stvaraoce koji rade ili su rođeni u Pljevljima, radi širenja i popularizacije likovne umjetnosti, organizovanju likovnih aktivnosti samostalno ili u saradnji sa drugim institucijama, Opštinom Pljevlja i drugim, uz obezbjeđenje materijalnih i prostornih preduslova za napredak likovne kulture, posebno mladih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari