Začetnik sportskog novinarstva u Pljevljima i njegov najvjerniji hroničar Fadil Bosović, svoju ljubav prema sportu je pretočio u knjigu “Pljevaljski sport 1960 – 2006). U organizaciji Pljevaljskih novina u prepunoj sali Doma vojske, upriličena je promocija ove svojevrsne sportske monografije Pljevalja.


-U svom radu Bosović je bio hroničar svih dešavanja koje je opisao i ostavio u svojoj knjizi, rekao je prof. dr Mirko Pejović koji je bio i recenzent knjige. Pejović je naglasio da sport ima izuzetan preventivni značaj u razvijanju zdravlja stanovništva. “Sport je viteško takmičenje, gdje uživaju I učesnici I publika. U sportu se vide čari borbe koje oplemenjuju učesnike. Sport je najbolji način da se čovjek oslobodi agresivnosti I napetosti”, istakao je Pejović. O knjizi je govorio i Dejan Miličić, glavni i odgovorni urednik Pljevaljskih novina.

-Početna godina knjige “Pljevaljski sport 1960 – 2006) poklapa se sa godinom izlaska prvog broja Pljevaljskih novina. Osim što je jedinstvena hronika pljevaljskog sporta i pljevaljskih sportista, ova knjiga i njen autor Fadil Bosović predstavljaju svojevrsnu arhivu Pljevaljskih novina, istakao je Miličić.

U ime sportista koji su zastupljeni u knjizi, prisutnima se obratio Kenan Hrapović, doktor ekonomskih nauka i svojevremeno državni prvak u karateu. “Vjerovatno bi naš uspjeh i moj i svih vas koji ste ovdje prisutni pokrila prašina ili zaborav, da to nije Fadil svojim perom pretočio u knjigu i zato mislim da je Fadil veći sportista nego svi mi zajedno, koji smo doprinijeli da ova knjiga ugleda svjetlo dana”, kazao je Hrapović.

-Knjigu sam počeo sa VII Sandžačkim igrama koje su 1960 godine održane u Pljevljima i na kojima smo izvojevali prvu ekipnu pobjedu, a završavan sa 41 MOSI igrama, koje su po peti put održane u Pljevljima i na kojima smo ostvarili šestu i najubjedljiviju pobjedu, kazao je autor knjige Bosović. O životnom putu Fadila Bosovića govorio je Ismet Šljuka u filmu koji je prikazan na početku promocije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari