Javna prezentacija Kulturna saradnja Prijepolja i Pljevalja kroz vijekove, kao dio projekta „Saradnja briše granice“, u realizaciji NVO „Bonum“ iz Pljevalja i Centra za istraživanje u politici „Argument“ iz Prijepolja, održana je u sali SO u Pljevljima, uz veliku zainteresovanost pljevaljske publike.


Predavači su bili: Slavoljub Pušica, istoričar, muzejski savjetnik i direktor muzeja u Prijepolju, sa temom „Kulturno istorijsko nasleđe Prijepolja“ i Miroslava Ljujić, etnolog, koji je govorio o „Jedinstvu tradicionalne duhovne kulture“.

Skup je pozdravio i otvorio podpredsjednik opštine Pljevlja Avdo Ajanović, koji je naglasio otvorenost za saradnju sa nevladinim sektorom. „To potvrđuje i ovaj skup. Mi smo spremni za saradnju sa ozbiljnim nevladinim organizacijama i iz okruženja, a naročito kroz programe koji se odnose na prekograničnu saradnju. Realizacijom ovog projekta mi ćemo dobiti bolju povezanost između dva susjedna grada Pljevalja i Prijepolja, kakvi nisu imali ni u vrijeme one velike Jugoslavije“, otvarajući skup, istakao je Ajanović.

Nakon potpisivanja Memoranduma o saradnji, koji je predviđen projektom, realizovane su i dvije javne tribine u Prijepolju i Pljevljima, gdje je predstavljena kulturna baština i nasleđe iz ova dva susjedna grada i otvorena zajednička internet stranica. Sledeća aktivnost je otvaranje nove autobuske linije između dva grada, a nastaviće se aktivnosti organizovanjem sportskih takmičenja mladih, edukativnih kampova za mlade, kao i formiranje volonterskih centara za potrebe lokalne zajednice. Projekat je podržala Evropska komisija u okviru IPA programa za prekograničnu saradnju između Srbije i Crne Gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari