Povodom 17. godine od proglašenja Crne Gore za ekološku državu, aktivisti ekoloških udruženja su štampali i po Pljevljima lijepili smrtovnice na kojima je napisana posmrtna pjesma gradu sa datumom proglašenja ekološke države.

Kao ožalošćeni članovi navedeni su tvorci ideje Ekološke države, građani Pljevalja i nevladine organizacije iz Pljevalja.

Predsjednik ekološkog društva „Breznica“ Milorad Mitrovićje rekao da je akcija sprovedena u znak protesta što se za 17 godina nije popravila situacija na bolje, većse stanje u Pljevljima drastično pogoršalo. U akciji je učestvovalo sedam organizacija, a u narednom periodu su najavljene i druge aktivnosti, ali nije precizirano koje.

U poslednje vrijeme naročitu pažnju Pljevljaka privlači čišćenje korita rijeke Breznice u gradskoj zoni. Naime, nakon ljetošnjih suša i pada vodostaja rijeke Breznice, ovih dana je korito rijeke prepuno smeća koje voda ne može da odnese. U Sekretarijatu za uređenje gradskog građevinskog zemljišta kažu da su prije petnaest dana izdali nalog za čišćenje korita u gornjem toku, a da je obaveza preduzeća „Čistoća“ da svakodnevno čisti korito u gradskoj zoni. Problem, međutim, predstavljaju nesavjesni i neodgovorni građani koji svakodnevno bacaju smeće u rijeku, čak sa terasa i prozora okolnih zgrada, tako da i pored čestog čišćenja korita uvijek ima dosta smeća u rijeci. Dok službe međusobno prebacuju odgovornost sa jedne na drugu, smeće će nestati onog momenta kada poraste vodostaj rijeke i kada ga voda odnese u rijeku Ćehotinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari