U proteklih 30 dana kvalitet vazduha u Pljevljima je bolji nego prethodnih mjeseci. Nije zabilježeno prekoračenje dozvoljenih vrijednosti.


Glavni razlog je taj što je pljevaljska Termoelektrana van pogona zbog redovnog remonta, a i bujnija vegetacija je doprinijela boljem kvalitetu vazduha. Srednje dnevne vrijednosti praškastih materija su bile ispod propisanih normi za granicu tolerancije od 80 mikrograma po metru kubnom. Iz Agencije za zaštitu životne sredine su saopštili da je bolji kvalitet vazduha u direktnoj vezi sa smanjenjem emisije u vazduh iz individualnih ložišta zbog prestanka grejne sezone i redovnog remonta Termoelektrane.

Ranijih mjeseci situacija je bila poražavajuća. Tokom januara ove godine vrijednosti čestica praškastih materija su 20 dana prelazile granicu dozvoljenih vrijednosti. Najteže je bilo 7. januara kada je koncentracija opasnih materija u vazduhu bila osam puta veća od dozvoljene. U februaru je bilo 23 dana kada su prekoračene dozvoljene vrijednosti, a u martu su prekoračenja zabilježena 22 puta. Dolaskom proljeća situacija se popravila, tako da su u aprilu zabilježena četiri prekoračenja.

Praćenje rezultata kvaliteta vazduha u Pljevljima ukazuje na izvore zagađenja i dobra su polazna osnova za rad na stvaranju normalnih i prihvatljivih uslova za život u gradu na Breznici. Iz Instituta za javno zdravlje Crne Gore ranije je saopšteno da kratkoročna izloženost ovim materijama u trajanju od nekoliko dana po nekoliko sati, može pogoršati zdravstveno stanje osoba obolelih od plućnih bolesti, smanjiti osjetljivost na respiratorne infekcije, uzrokovati osjećaj stegnutosti u grudima, kašalj, iritaciju nosa, grla…

Stručna istraživanja već decenijama ukazuju da bi se toplifikacijom grada riješili brojni problemi zagađenosti vazduha u Pljevljima, ali se od toga nije daleko odmaklo. Građani Pljevalja o realizaciji tog projekta još jedino mogu čuti pred izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari