U sali Doma vojske u Pljevljima, u utorak je održana prva javna rasprava na temu „Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje“, u organizaciji Agencije za zaštitu životne sredine. Projekat sprovodi Vlada Crne Gore u saradnji sa Svjetskom bankom, preko Ministarstva održivog razvoja i turizma i Agencije za zaštitu životne sredine.

Projekat kroz svoju pripremnu fazu ima za cilj da obezbijedi adekvatne prijedloge sanacije i remedijacije pet prioritetnih lokacija u Crnoj Gori od kojih su dvije u Pljevljima, deponija pepela i šljake Maljevac i jalovište rude olova i cinka Gradac i kako bi se na ovim lokacijama izgradile centralne deponije za opasan otpad. Koliko je javna rasprava za Pljevljake bila interesantna, govori podatak da su odbornici SO-e Pljevlja prekinuli zasjedanje Skupštine na dva sata kako bi prisustvovali i učestvovali u raspravi. Moderator koji je vodio raspravu kazao je da je ovo prva javna rasprava i da će biti uskoro organizovan i drugi krug, a odgovore koji su uslijedili sigurno nije očekivao. Jedan od pionira ekologije u Crnoj Gori dr. Bogdan Laušević epidemiolog, poručio je da Pljevlja imaju previše deponija i da umjesto njihove rekultivacije, predstavnici državnih organa pokušavaju da ih uvećaju.

– Razgovor oko neke lokacije za opasan otpad na ovoj teritoriji je van pameti i zato ga treba odmah prekinuti, rekao je Laušević. Predsjednik opštine Pljevlja dr. Miloje Pupović složio se sa Lauševićem. „Morate da nam doneste podatke koji je to opasan otpad, koji su to materijali, da bi uopšte razgovarali o tome. Međutim ja vam u ime ovih ljudi kažem da je naš odgovor – ne“, kazao je Pupović. Književnica Milenka – Cica Čolović je upozorila da se izgadnji deponije opasnog otpada treba suprotstaviti po cijenu života. Ismeta Džakić je naglasila da je došlo vrijeme da se o takvim stvarima odlučuje na lokalnom nivou i odluka prepusti lokalnom stanovništvu, a ne nekome sa strane. Olgica Otašević je pitala zbog čega Elektroprivreda ne sanira deponiju Maljevac. Stručna pljevaljska javnost je poslala jasnu poruku organizatoru- ne žele deponiju opasnog materijala u svojoj sredini ni raspravu o tome.

Performans „Zelene snage“

Aktivisti NVO „Zelena snaga“ obučeni u specijalna odijela za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju su ušli u Dom vojske i održali performans. Oni su nosili maske i pumpe za dezinfekciju. Simbolično su poprskali vodom učesnike javne rasprave i na taj način su željeli ukazati na opasnost od izgradnje deponije opasnog otpada u Pljevljima. Prije toga izveli su performans i ispred zgrade opštine, tako što su vodom poprskali vrata opštine, sibolično ih dezinfekujući. Oni su nosili transparent sa natpisom: „Koji su rezultati rada opštinske službe za zaštitu životne sredine“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari