– U Odžaku kod Pljevalja je u subotu 15. maja održano prvo okupljane bratstva Čengića koji su rođeni u ovom mjestu ili vode porijeklo iz pljevaljskog kraja. Inicijator skupa Bećir – Bećo Čengić, poznati bosanskohercegovački privrednik iz Sarajeva je za Sandžak Danas rekao da je ova inicijativa proistekla iz potrebe da se Čengići zbliže, jer se dovoljno ne poznaju, da podijele ponos i sreću zajedničke pripadnosti jednoj od najpoznatijih plemićkih loza čije porijeklo vodi u prošlost dužu od pet stotina godina.


– Više puta smo pokušavali da okupimo Čengiće kako bi se međusobno bliže upoznali i smislenije njegovali svoju plemićku i begovsku tradiciju. Međutim, svi pokušaji su završavali na ponekom užem porodičnom okupljanju i nije bilo značajnijih rezultata, a razlozi su vjerovatno pomanjkanje svijesti o značaju ovakvog poduhvata, kaže Bećir-Bećo Čengić. Dodajući da su ovaj skup planirali prošle godine i na organizaciji radili poslednjih nekoliko mjeseci, on ističe da im je cilj „da bratstvo Čengići svoja porodična predanja i vrijednosti izvuku na svjetlo dana i da na svoju istoriju počnu gledati bez nametnutih stereotipa“.

Okupljanje Čengića je planirano na izvoru i pod višestoljetnom lipom pod kojom su se odvajkada okupljali, ali zbog kiše koja je od ranog jutra obilno padala skup je priređen u mjesnom restoranu. Na ovaj skup je iz Sarajeva došlo skoro sto članova ove porodice. Istorija je zabilježila da je sedam članova porodice Čengić sa titulom paše službovalo u Taslidži – Pljevljima, od 1642. i sa prekidima do 1814. godine. Prvu pilanu u ovim krajevima podigao je 1929. godine Mehmed-beg Čengić, koja se zvala „Braća Čengić“, a potom je i Sulejman-beg Čengić otvorio 1938. godine novu pilanu, koje su nakon Drugog svjetskog rata, 1948. godine prenesene u Pljevlja i od njih je izrastao KID „Velimir Jakić“.

Više od stotinu bratstvenika je uživalo u druženju, a mlađi članovi koji prvi put borave u Odžaku obilazili su mjesto, gdje su ih domaćini Šerif i Mersudin upoznali sa istorijatom i položajem Odžaka u prošlosti. Obišli su lokaciju gdje je bila kula Čengića, koja je uništena u toku balkanskih ratova i trasu starog vodovoda koji je izgrađen davne 1730. godine. Na kraju druženja skupu se obratio Šerif Čengić i zahvalio rođacima za ovu istorijsku posjetu, a mlađim članovima uputio poruku da sačuvaju višestoljetni duh optimizma i tolerancije koji su nasledili od svojih predaka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari