I pre nego što je novi vlasnik preuzeo nedeljnik Pančevac i objasnio na koji način će se dalje razvijati list, polovina zaposlenih je počela sa pripremom novog lista, a oglasi i čitulje su podelili dojučerašnje kolege.
Zaposleni u Javnom novinskom izdavačkom preduzeću Pančevac podneli su u ponedeljak, 18.

I pre nego što je novi vlasnik preuzeo nedeljnik Pančevac i objasnio na koji način će se dalje razvijati list, polovina zaposlenih je počela sa pripremom novog lista, a oglasi i čitulje su podelili dojučerašnje kolege.
Zaposleni u Javnom novinskom izdavačkom preduzeću Pančevac podneli su u ponedeljak, 18. februara, prijavu policiji protiv dvanaest bivših kolega zbog uzurpacije poslovnog prostora, krađe fiskalne kase i obmanjivanja oglašivača. Kako je za Danas objasnio Nenad Živković, jedan od novinara i nekadašnji glavni i odgovorni urednik, koji je ostao u starom Pančevcu, dvanaestoro bivših radnika Pančevca krajem prošle nedelje, posle privatizacije tog nedeljnika, dalo je otkaz i pokrenulo sopstveni list pod nazivom Pančevac press, a oglasno odeljenje smestilo u prostorije marketinga svoje bivše firme. Oni su zamenili brave na vratima tih prostorija i pokušavaju da preuzmu oglašivače Pančevca tako što sve koji dođu da daju oglas odvode u prostorije koje se nalaze neposredno uz oglasno odeljenje Pančevca. Većina zaposlenih koji su ostali u Pančevcu ocenili su na konferenciji za novinare da se radi o neprimerenom i protivzakonitom ponašanju njihovih bivših kolega.

Bitka za klijente

Kako Danas nezvanično saznaje, zaposleni u JNIP Pančevac imali su u ponedeljak uveče neformalan susret sa budućim većinskim vlasnicima koje su upoznali sa novonastalim stanjem nakon što je dvanaestoro zaposlenih dalo otkaz, napustilo preduzeće i osnovalo nove novine. I pored problema koji su nastali, zaposleni u Pančevcu su rešeni da se taj list u četvrtak pojavi u prodaji.

Juče je takođe nastavljena bitka za klijente na ulazu, gde stoje radnici novih novina, a i JNIP Pančevac je postavio svoje ljude da bi osujetili pokušaj konkurencije. Iz novih novina Pančevac pres saznajemo da će i oni u četvrtak, 21. februara izdati prvi broj lista.

– Te postupke smatramo flagrantnim pokušajem uzurpiranja materijalnih dobara, prostora, imena, ugleda i uticaja koji Pančevac uživa u lokalnoj javnosti već dugo godina – ocenio je na konferenciji za novinare Nenad Živković.
S obzirom da je JNIP Pančevac i dalje u opštinskom vlasništvu, do održavanja skupštine akcionara, te da budući vlasnik još nije uplatio potreban novac u agenciji za privatizaciju, predsednik opštine Pančevo Srđan Miković obavešten je o novonastalpoj situaciji i podelama u listu. Opštinsko veće Pančeva na vanrednoj sednici preporučilo je direktorki lista Biljani Bulatović Pajić da obezbedi nesmetano izlaženje narednih brojeva novina, podnese krivične prijave protiv bivših radnika zbog ometanja poseda i podnese ostavku na funkciju, jer se nalazi u sukobu interesa, zato što je ona takođe i jedan od osnivača novog preduzeća Pančevac press.
Marija Andrić, bivša glavna urednica Pančevca i osnivač novog nedeljnika, nije želela da komentariše optužbe svojih bivših kolega o uzurpaciji prostora i grubom otimanju oglašivača. Ona je navela da je deo zaposlenih, pošto na aukciji nije uspeo da kupi Pančevac, pokrenuo sopstvene novine da bi javnost u Pančevu, kako je preneo radio Pančevo, „sačuvali od loših informacija, tajkunskih novina i svega što će narednih dana uslediti“. Marija Andrić je najavila da će prvi broj novog lista izaći već u četvrtak, 21. februara.
Urednik u Pančevcu Zoran Spremo izjavio je da će i taj nedeljnik izaći u četvrtak uprkos tome što zaposlenima još uvek nije poznato stanje na računu i drugi detalji vezani za poslovanje preduzeća koje je vodila direktorka Bulatović Pajić. Dodao je da je pokretanje novog lista legitimno, ali ne i način na koji je to učinjeno uz, kako je ocenio, zloupotrebu resursa Pančevca. S obzirom da su Pančevac napustili i radnici u računovodstvu i marketingu, Opštinsko veće je predložilo direktorki i da popuni mesta upražnjena odlaskom tih ljudi.
Policija je u ponedeljak, 18. februara, već bila u prostorijama Pančevca po prijavi zaposlenih, ali se sve završilo na preporuci inspektora za privredni kriminal zaposlenima da podnesu tužbu za ometanje poseda protiv Pančevac presa.
Jedan od osnivača Pančevac presa i fotoreporter Bogdan Petrov ipak se odlučio da ostane u Pančevcu rekavši da su ga neki potezi bivših kolega, poput antidatiranog sporazuma o prekidu radnog odnosa, uverili da ne treba da pređe u Pančevac press. Zato je, poput ostalih kolega u Pančevcu, ostao da sačeka budućeg vlasnika, sasluša njegove planove i tek onda odluči da li će ostati da radi u tom nedeljniku ili naći neki drugi posao.
Inače, 70 odsto kapitala najstarijeg lokalnog nedeljnika na srpskom jeziku koji izlazi gotovo 140 godina, prodat je 14. februara na aukciji u Novom Sadu za 181 milion dinara Cvijeti Marković iz Beograda. Ukoliko kupac odustane od kupovine, list će biti ponuđen drugoplasiranom ponuđaču. U slučaju neuspešne prodaje ići će se na novu aukciju za koji mesec, a Pančevac će i dalje biti javno preduzeće i koristiti opštinske prostorije u kojima se i sada nalazi.
Bez obzira da li će opština ostati vlasnik Pančevca još neko vreme ili će najstarije novine na srpskom jeziku dobiti svog novog vlasnika, problem konkurencije moraće da bude rešen, slažu se zaposleni u ovom listu, ali kako, za sada ne znaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari