Međusobne optužbe povodom trgovine, zdravstvene nege i rata u Iraku obeležile su 20. po redu debatu demokratskih predsedničkih nada Hilari Klinton i Baraka Obame. Bilo je ovo njihovo poslednje sučeljavanje licem u lice uoči važnih preliminarnih izbora u utorak u Ohaju i Teksasu.
Optužbe za prljave trikove i negativnu kampanju postale su gotovo uobičajen rečnik protekle nedelje.

Međusobne optužbe povodom trgovine, zdravstvene nege i rata u Iraku obeležile su 20. po redu debatu demokratskih predsedničkih nada Hilari Klinton i Baraka Obame. Bilo je ovo njihovo poslednje sučeljavanje licem u lice uoči važnih preliminarnih izbora u utorak u Ohaju i Teksasu.
Optužbe za prljave trikove i negativnu kampanju postale su gotovo uobičajen rečnik protekle nedelje. U prvim minutima televizijske debate u Klivlendu, Ohajo, dvoje političara oštro su optuživali jedno drugo za širenje dezinformacija povodom njihovih politika. Oboje su insistirali da zagovaraju univerzalnu zdravstvenu negu i da bi drugačiji programi ostavili mnoge ljude bez zdravstvene zaštite.
Hilari je rekla da je iz tabora njenog rivala nedavno upućeno nekoliko mejlova s netačnim informacijama povodom njenog predloga o zdravstvenoj nezi i dodala: „To je gotovo isto kao da su to napisale kompanije za zdravstveno osiguranje i republikanci“.
Obama je uzvratio da je kampanja njegove rivalke čine „konstantni negativni napada na njega. “ Naravno, ne plačemo zbog toga jer razumem prirodu takve kampanje“.
Analitičari kažu da Klintonova mora da osvoji većinu glasova delegata u obe države kako bi ostala u trci za demokratskog kandidata.
Bivša prva dama SAD izjavila je da je sigurna da njen tim nema ništa s objavljivanjem fotografije Obame s belim turbanom na glavi i haljinom u istoj boji u društvu starešine u Vadžiru na severoistoku Kenije. Usledio je odgovor Obame koji je rekao da će držati na reč svoju rivalku da nije znala ništa o fotografiji.
Dvoje rivala razgovarali su i o NAFTA, Sporazumu o slobodnoj trgovini s Kanadom i Meksikom, nepopularnim kod radničke klase naroda čiji su glasovi veoma bitni na preliminarnim izborima u Ohaju. Nijedno od dvoje kandidata nisu rekli da su spremni da se povuku iz Sporazuma, iako oboje kažu da će iskoristiti pretnje o povlačenju ne bi li prisilili Meksiko da unese neke promene.
Na polju spoljne politike oboje su ispoljili najviše razlika, primećuju analitičari. Optužili su predsednika Džordža Buša i njegovo postupanje u Iraku, a potom su pokušali da ubede javnost u to ko se od njih dvoje više protivi ratu. Klintonova je ponavljala svoj stav, kvalifikacije i iskustvo kao bivša prva dama i senatorka iz Njujorka, što je, prema njenim tvrdnjama, dovodi u bolju poziciju da bude naredni predsednik. Obama je uzvratio da iskustvo ne bi trebalo mešati sa stažom u Vašingtonu, ističući da je glas Hilari Klinton dat ovlašćenju za rat u Iraku 2002. bio ogromna strateška greška. Na pitanje da li će glasati za povlačenje vojnika Hilari je izjavila: „Apsolutno, to sam rekla mnogo puta“.
U jednom trenutku debate Hilari Klinton se spotakla kada je pokušala da izgovori ime Dmitrija Medvedeva, prvog zamenika ruskog premijera i verovatno novog predsednika Rusije. „Ma kako da bilo njegovo ime“, izjavila je Hilari Klinton posle nekoliko pokušaja da izgovori njegovo ime.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari