Pljušte primedbe na novi program za peti razred

Nacionalni prosvetni savet sutra raspravlja o predlogu da informatika bude obavezan predmet od 1. septembra

Ostavite komentar


  1. Mogu da zamislim kako ce izgledati nastava informatike sa JEDNIM casom nedeljno? Iskustvo je pokazalo da se tako ne nauci NISTA. Zato je i praksa da svaki predmet ima bar dva casa nedeljno.

  2. Kako su zamislili da ucenic u visim razredima OS rade KROZ informatiku programiranje? Pisanje algoritma i pisanje programa trazi odredjen matematicki nivo znanja, a mozda i ovo ne svedemo na igru a ne na sustinu, kao sto smo skole pretvorili u IGRAONICE.
    Smatram da u 7. i 8. razredu INFORMATIKA bude izborni predmet za one ucenike koji imaju odredjeno interesovanje i matematicka znanja-logiku.
    Nemojmo da pravimo greske, da dajemo laznu sliku ucenicima da znaju informatiku a oni ne znaju da rese najobicniju jednaciju sa jednom nepoznatom koja se pojavljuje vise puta i ima je i sa leve i sa desne strane jednakosti.
    Pravilnik koji vazi, za vrste obrazovanja koja mogu predavati informatiku, su svi koji su je zavrsili do 2005. fakultet sa cetiri semestra nekog informatickog predmeta (nema ni broj casova, ni kakav je program), medju njima su prof. geografije, profesori ekonomske struke,…. Valjda i to kazuje kako smo NEOZBILJNO usli u ovu problematiku. MI nemao strucno osoblje koje ovaj predmet mogu predavati. Istine radi oni koji znaju programiranje rade u IT firmama za 4 puta vecu platu!!!!
    Toliko je to neozbiljno da se namece jedno pitanje DA LI JE NEKO PRIMIO PARE DA NA SILU UGURA INFORMATIKU, A POSLE DA NAPLACUJE KORISNICKE PROGRAME?

  3. Ne treba baš mnogo eksperimentisati i stihijski uvoditi neke nove predmete.Samo da podsetim da smo sedamdesetih godina brzopleto imali reformu i imali nekoliko generacija poznatih ka "šuvarčići".Bio je to potpuni promašaj.Treba videti kako je to uređeno u nekoj drugoj zemlji recimo Nemačkoj,Austriji pa ili prepisati ili prilagoditi.Ovo je čini mi se više pomodarstvo, jer će mo za desetak godina imati toliko informatičara da nećemo znati šta će mo sa njima, pa će se mnogi upošljavati kao kondukteri npr./ samo što sad nema posla zni za njih/.

  4. Informatika i jezici su važni, no ne bi bilo zgoreg promisliti i lagano uvođenje onoga što itekako nedostaje u obrazovanju usmerenog gotovo isključivo ka tržištu: logika, kritičko mišljenje, praktično-emocionalni razvoj ličnosti, prava građana i ljudska prava.

  5. @Lj.

    Slažem se s Vama, škole jesu postale igraonice. Međutim, treba imati u vidu da u osnovnoj školi informatika ne podrazumeva, i ne treba da podrazumeva, samo programiranje. Iznenadili biste se koliko učenici, iako koriste računare svaki dan, zapravo ne umeju da ih koriste. Ne umeju da koriste Word, Excel, PowerPoint, ne umeju da dodaju dokument kada šalju mejl (attachment), neki čak ne znaju ni da pošalju mejl; ne umeju da naprave kratak film, mada je danas sve to kao "dobar dan" i danas-sutra će postati jedno od osnovnih znanja, poput pisanja rukom (koje će verovatno postati stvar prošlosti). Nadalje, oni ne umeju da koriste Internet da nešto saznaju ili barem da se snađu u pronalaženju neke informacije. To su, na ovom uzrastu o kom govorimo, zadaci informatike, a programiranje dolazi nešto kasnije. S druge strane, računari će za učenike polako ali sigurno postati "smor" (pogotovo ako informatika postane obavezan predmet), zato što sve što njih interesuje od "informatičkog" znanja jesu čet i igrice i povremeno google translate – a sve to već sada mogu da dobiju od svojih telefona.

    Što se tiče argumenta da je za programiranje potrebno matematičko razmišljanje (što se ne može osporiti): stvar je u tome da je i za matematiku potrebno matematičko razmišljanje, pa se opet smatra jednim od glavnih predmeta u školama i od svakog učenika se očekuje da taj predmet savlada. Isto tako se smatra da za jezike treba imati sluha, pa su opet jezici veoma važan deo obrazovnog programa. Pitanje je kakvo mesto u društvu želimo da dodelimo informatici, jer će od toga zavisiti šta ćemo po ovom pitanju preduzeti, i još važnije, imamo li resurse za uvođenje informatike kao obaveznog predmeta. Čim se čovek malo makne iz Beograda shvata da slika u ostalim delovima zemlje i nije tako bajna…

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelisaveta Seka Sablić, glumica

Čitam Danas jer se ne bavi tabloidnim lažima.