Zrenjaninske gradske vlasti odlučile su da obnove zapušteno odmaralište u Dobroti, koje je svojevremeno služilo da u njemu letuju mališani predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta. Reč je o prelepoj kamenoj vili u starom delu mesta, koja je zapuštena poslednje decenije koliko je trajala nebriga o ovom objektu.

Ovo je ujedno i poslednje zrenjaninsko odmaralište u nekoj od bivših republika Jugoslavije, a pored Dobrote grad Zrenjanin imao je svoje vile za odmor dece na Bledu, u Kranjskoj gori i u Promajni. Sva su prodata, a takva sudbina trebala je zadesi i odmaralište u Dobroti kada je prethodna gradska vlast u Zrenjaninu pokušala da izda ovaj objekat. Sve ovo razlog je nove polemike opozicije i vlasti u Zrenjaninu koja se u svetlu predstojećih izbora zahuktava, pa se potežu i lične uvrede kao i teze da je decu bolje slati u Grčku.

Najžešće prozivke stižu sa adrese lokalnog odbora SNS-a, koji predvodi bivši čelnik Zrenjanina Goran Knežević, dobro upućen u stanje stvari. Tim povodom reagovao je gradonačelnik Mileta Mihajlov, podsećajući Kneževića da nema moralno pravo da pokreće ova pitanja.

– Kao čovek i kao gradonačelnik Zrenjanina, pitam se odakle Goranu Kneževiću moralno pravo da nakon svih činjenica koje su mu vrlo dobro poznate, pokreće javno ovo pitanje i proziva mene i Grad. Nije odmaralište u Dobroti jedino koje je Zrenjanin posedovao. Imali smo odmarališta u najlepšim letovalištima bivše Jugoslavije i generacije Zrenjaninaca pamte zajednička letovanja. Zašto to da ne omogućimo deci danas? Ne razumem predlog SNS-a da svoju decu šaljemo na letovanje u Grčku, kad možemo da povratimo svoja letovališta. I na kraju, pitam javno koliko dece i čije dece je letovalo u Grčkoj ili bilo gde drugde za tih 25 miliona dinara koje je prethodna garnitura nenamenski potrošila? Ili, koja su zrenjaninska deca letovala za novac od prodatih odmarališta na Bledu, u Kranjskoj gori ili u Promajni – izjavio je Mihajlov.

Na poslednjoj konferenciji za medije SNS je još jednom prozvao gradsku vlast.

„Pre nego što u Dobroti sahrani ogroman budžetski novac za rekonstrukciju odmarališta, a zatim i za njegovo tekuće održavanje, gradonačelnik bi trebalo da se upozna sa bar dve postojeće studije ekonomske isplativosti, tačnije rečeno neisplativosti ulaganja u to odmaralište. Studije su uradile stručne službe grada i gradskih javnih preduzeća tokom prethodnih desetak godina, pa je zaista čudno što gradonačelnik za njih ne zna, ili ih ne uvažava“, rečeno je na konferenciji SNS-a u Zrenjaninu.

Zrenjaninski gradonačelnik Mihajlov na sve kritike opozicije odgovara da će dečje odmaralište u Dobroti, koje je prethodna gradska vlast nelegalno pokušala da izda u zakup na 50 godina, pa je grad od toga pretrpeo štetu, biti vraćeno deci Zrenjanina u najskorije vreme, a da će grad Zrenjanin uložiti sredstva da tu zgradu obnovi kako bi je deca ponovo koristila.

– Prethodna gradska vlast, na čelu sa gradonačelnikom Goranom Kneževićem, pokušala je da nelegalno izda ovaj prostor, ali Republička direkcija za imovinu, srećom, nije dala saglasnost za to. Grad je od zainteresovanog zakupca tada dobio avans od 25 miliona dinara, a ugovor sa njim nije nikad potpisan jer nije bilo saglasnosti Direkcije za imovinu – kaže Mihajlov.

Vratili smo novac

– Uplaćeni avans prethodna je vlast nenamenski i nezakonito potrošila. Nakon tužbe crnogorskog preduzeća koje je uplatilo avans, Grad je 2010. godine vratio taj dug, odnosno uplatio 25 miliona dinara. Dakle, Zrenjanin je vratio novac i sasvim logično, sada želi da se stara o svojoj imovini i vrati je u funkciju – kaže Mihajlov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari