Nikola Karaklajić Nedavno nam je iz Holandije stigla senzacionalna vest: trinaestogodišnja devojčica pobedila je renomiranog velemajstora koji je svojevremeno bio čak i izazivač prvaka sveta! Zar su se velemajstorske titule toliko srozale ili je to bila čista slučajnost?
Ni jedno ni drugo! Novi milenijum je uneo toliko novih elemenata u šahovski poredak da se odnos snaga mora gledati sasvim drugim očima.

Nikola Karaklajić Nedavno nam je iz Holandije stigla senzacionalna vest: trinaestogodišnja devojčica pobedila je renomiranog velemajstora koji je svojevremeno bio čak i izazivač prvaka sveta! Zar su se velemajstorske titule toliko srozale ili je to bila čista slučajnost?
Ni jedno ni drugo! Novi milenijum je uneo toliko novih elemenata u šahovski poredak da se odnos snaga mora gledati sasvim drugim očima.
Da li vas je, na primer, iznenadila odluka da se zabrani kompjuterima da igraju na međunarodnim turnirima. Zar živi čovek može da se meri sa mašinom naročito u cajtnotu?! Zato se i ne treba čuditi ako su najviše šahovske

titule danas dostupne i deci! Trenutni rekord drži mladi Ukrajinac Sergej Karjakin koji je titulu velemajstora osvojio sa 12 godina i 7 meseci! Dakle, pre nego što je postao tinejdžer i bilo je sasvim prirodno da ga na međunarodne turnire prati – mama koja je vodila brigu o svom detetu!
Sa 13 godina su postali velemajstori i Karlsen (Norveška), Negi ( Indija), Bu Xiangzhi (Kina). A baš iz Kine potiče i 13-godišnja devojčica koju smo u početku pomenuli : Xu Yifan koja ima velemajstorski rejting od 2527 poena i predstavlja najnovije kinesko čudo (koje smo nekada nazivali „vunderkind“).
Kada je reprezentacija Kine prošle godine pobedila Rusiju sa 52,5 : 47.5 a posle toga i Englesku sa 28 : 20 iznenađenje je bilo da je Xu Yifan sa svojih 13 godina bila uvrštena u mušku reprezentaciju!
Svoj meteorski uspeh je započela 2003. godine kada je osvojila Zlatnu medalju na Kadetskom prvenstvu Sveta!
Ova godina joj

je započela senzacionalnom pobedom nad Najdželom Šortom u petom kolu superturnira u Vajk an Zeu u svega 23 poteza!!
Nije teško pogoditi uvodni potez 22. f6-f7! čime se otvara crnopoljna dijagonala i posle 22… Df7 23. Sf6 Šort se predao jer bi se teško odbranio od napada 23… Kf8 24. Te1 (preti Sh7, a na Sb7 sledilo bi Dh3).
Ne treba ni reći koliko se Šort osećao neprijatno posle ovog poraza u minijaturi!
Samo je promrmljao: „Zaista je nezgodno izgubiti od devojčice koja je tri godine mlađa od moje ćerke!“
Ako

se po jutru dan poznaje onda će ova godina proteći u znaku nove komete – Xu Yifan!
Postalo je očigledno da su Kinezi u novom milenijumu postali proizvođači novih šahovskih zvezda baš kao što je to bio Sovjetski Savez sredinom prošlog veka. Tada su šahovske škole nicale po domovima kulture, pionirskim dvorcima i parkovima, a u Moskvi je ustanovljen sistem šahovskih takmičenja za decu nazvan „Bela lađa“. To je bio rasadnik šahovskih talenata iz koga su kasnije nicali velemajstori ali i svetski prvaci.
Iz tih pionirskih redova su ponikli Smislov, Talj, Petrosjan, Karpov, Korčnoj, Spaski, Polugajevski i mnogi drugi.
Za jednog dečaka zaista je neobično da smisli kombinaciju koja počinje sa 1… Td3!!
Beli ne sme da uzme tog topa jer bi izgubio damu 2. Dd3 Lh2 3. Kh1 Sf2 ali

mu ni drugi potezi ne pomažu: 2. Db6 Th3!! i ne može 3. Dc6 zbog mata 3… Lh2 4. Kh1 Sf2, a kada je beli pokušao da zaštiti tačku f2 sa 3. Ld4 sledio je „mlin“ 3… Lh2 4. Kh1 Le5 5. Kg1 Lh2 6. Kh1 Lc7 i beli se predao.
„Bravo, mali – od tebe će biti nešto!“
I – bilo je…
Prvak sveta!!
A ime mu je bilo – Vasja Smislov!
Nisu svi prvaci sveta ovako prolazili u svojim dečačkim danima. Na turniru lenjingradskih školaraca 1948. godine igraju dva omladinca. Beli je V. K. i ima 17 godina, a crni je B.S i ima 11 godina. Još je mlad i nema iskustva: 1.e4 c5 2. Sf3 d6 3. d4 cd4 4. Sd4 Sf6 5. Sc3 g6 6. f4 Lg4 7. Lb5 Sbd7 8. Ld7 Dd7 9. Dd3 e5 10. Sf3 Lf3 11. Df3 Dg4??
Za to mu je dovoljan samo jedan potez: 12. Sd5! i osvaja figuru uz dobijenu poziciju.
Kad neki maloletnik učini kakvo kriminalno delo onda mu se objavljuju samo inicijali, ali u našem slučaju nema razloga da krijemo ime dečaka koji je učinio „kriminalni potez“ 11… Dg4?? B.S. je u stvari Boris Spaski koji je tada imao samo 11 godina, a ono gunđalo koje je kazalo „Eh, mali… od tebe neće biti nikad ništa!“ ovog puta je promašio jer je taj mali postao – prvak sveta!
Ah, da! Onaj drugi maloletnik zvao se Viktor Korčnoj…
A hoćete li da vidite kako danas igra jedan od najmlađih velemajstora sveta Sergej Karjakin, 14. na svetskoj rang-listi sa 2732 poena i drugi na listi omladinaca sa poenom manje iza Magnusa Karlsena (2733).
Najbolja ilustracija će biti jedna minijatura protiv Ričagova sa prošlogodišnjeg ekipnog šampionata Rusije
Karjakin – Ričagov (Francuska odbrana)
1. e4 e6 2. d4 d5 3. Sc3 de4 4. Se4 Sd7 5. Sf3 Sgf6 6. Sf6 Sf6 7. c3 c5 8. Le3 Dc7 9. Se5 a6 10. Da4 Sd7 11. O-O-O cd4 12. Sd7 Ld7 13. Dd4 Lc6 14. Lc4 Td8 15. Dg4 Ld7 16. Lb3 Da5 17. Lg5 Tc8 18. The1 h5
Beli VUČE i dobija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari